logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівській філармонії відсвяткували ювілей Віктора Камінського

16-09-2023 19:271120

У Львівській філармонії відсвяткували ювілей Віктора Камінського
Фото: Львівська національна філармонія ім. М. Скорика

Друзі, колеги-композитори, знані музиканти та студенти ввечері 14 вересня наповнили залу імені Станіслава Людкевича. Всі вони прийшли привітати з ювілеєм відомого українського композитора Віктора Камінського.

Про це повідомляє пресслужба Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика.

Програму концерту до 70-річчя, яку склали кращі твори Маестро виконував оркестр, з яким Віктора Камінського пов’язують довгі роки плідної співпраці – Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» під орудою Тараса Вергуна. Солювали Софія Соловій, Оксана Рапіта, Катерина Шалайська та Олена Мацелюх.

Твори вибрані до програми якнайкраще розкривали талант Віктора Камінського в різних жанрах його творчості. 

За словами української музикознавиці, докторки мистецтвознавства Любові Кияновської: «Щодо творчості Віктора Камінського можна перефразувати відомий вислів Бетховена «Більше виразу, аніж зображення», як «Більше виразу аніж експерименту». Тому він не цурається жодних джерел, жодних жанрів і однаково добре почуває себе в інструментальному концерті, літургії, естрадній пісні, театральній музиці, чи фортепіанній мініатюрі. Для нього не існує високих та низьких жанрів».

Розпочала програму духова музика композитора, а саме молитва «Te Deum», соло в якій виконав керівник та концертмейстер оркестру Володимир Дуда.

Продовжив вечір твір-присвята Мирославу Скорику  «Leopolis concerto grosso» Віктора Камінського, який ще називають  зізнанням в любові до міста, ця музика якнайкраще увібрала в себе звукові ландшафти Львова: звучання органу, яке в творів відтворила солістка Олена Мацелюх, величних храмів, раптові зміни динаміки та настроїв єднаються в музиці, як і контрастні барви історії самого Леополіса.

Вечір продовжили пʼєса за однойменною працею Фрідріха Ніцше «Мандрівник і його тінь» та «Супергармонія в ритмах Океану» на тему пісні Святослава Вакарчука, в яких солювала Катерина Шалайська.

Також вперше за довгий час прозвучав один із найзагадковіших творів композитора Диптих «З Жюлі д’Аспермон» для мецо-сопрано і камерного оркестру на вірші Лідії Мельник, який разом з «Віртуозами Львова» виконала Софія Соловій.

Завершувала вечір ще одна присвята – Концерт «Памʼяті Василя Барвінського» для фортепіано та камерного оркестру.  Солювала в якому Оксана Рапіта. Трагічна доля та великий талант Барвінського продовжують плекати мужність, відданість своїй країні та незламність. Для Віктора Камінського, також уродженця Тернопільщини, Барвінський став одним з орієнтирів на творчому шляху. 

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news