logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Домі Франка відкриють виставку старовинної вишивки села Шарпанці

20-09-2023 16:271083

У Домі Франка відкриють виставку старовинної вишивки села Шарпанці
Фото: ЛОВА

На виставці «Доля вишита нитками» у музеї «Дім Франка» у Львові представлять старовинні вишивки с. Шарпанці Сокальської громади Червоноградського району. Експонати зібрала і надала для виставки Богдана Климчук, бібліотекарка с. Шарпанці. Кураторка виставки – Галина Забавська.

Про це повhttps://loda.gov.ua/news/79109ідомляє пресслужба ЛОВА.

«Це не просто сорочки та рушники – за кожною з них стоять долі. Долі жінок, родин, поколінь, доля нашої землі. Долі різні, часом щасливі, а в більшості – складні та трагічні. У кожної з них своя історія. Найсильніша молитва матері зашита в рушникові, кохання дружини – у візерунках вишиванок, дівочі мрії – у подушках та фартушках.

Усе це – безмежний Всесвіт. І наше завдання його зберігати та плекати для нас, для дітей, для майбутнього», – розповідають у Домі Франка.

Зі здобуттям Україною незалежності пані Богдана почала збирати «свою колекцію» і представляти її у бібліотеці. Багато експонатів з власної родинної колекції, вишивки її бабусі, мами. Деякі вишиванки давали односельці, а дещо пані Богдана врятувала, бо були не потрібні нащадкам. За роки вдалося зібрати чимало унікальних сорочок, фартушків, рушників, вишиваного декору та інших предметів побуту, частину з яких ми можемо побачити сьогодні на цій виставці.

У цьому регіоні, незважаючи на важкі часи, окупацію і переслідування, жінки вишивали багато, та, на жаль, не так багато дожило до наших днів. І саме завдяки любові до народної творчості, плеканню традицій і наполегливій праці таких людей, як пані Богдана та її односельці, вдалося зберегти так багато прекрасних вишивок.

Виставка триватиме з 22 вересня до 5 жовтня за адресою: м. Львів, вул. Івана Франка, 150 (Дім Франка).

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news