logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Стрілківській громаді проєкт «БойкоМандри» поєднається із сусідами-поляками

24-09-2023 13:251434

У Стрілківській громаді проєкт «БойкоМандри» поєднається із сусідами-поляками
Фото: з відкритих джерел

За підтримки Українського культурного фонду та співфінансування з місцевого бюджету в Стрілківській ТГ Самбірського району реалізується проєкт “БойкоМандри”. Надалі  передбачена його інтеграція у мережу спільних українсько-польських туристичних шляхів та популяризація бойківської культурної спадщини на суміжних теренах закордонних сусідів.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Мета “БойкоМандри”, розповіли в ТГ, – створення мережі інтерактивних культурно-пізнавальних маршрутів для підвищення туристичної привабливості гірських сіл через актуалізацію, популяризацію та наповнення новими сенсами бойківської культурної спадщини.

Відтак маршрути вестимуть любителів мандрів до історико-культурних туристичних локацій, якими, зокрема, є дерев’яна і найвища в Європі дерев’яна Вежа пам’яті, повстанські криївки, сакральні пам'ятки, вершини гір тощо. Водночас  «по дорозі» вони розкриватимуть та пізнаватимуть для себе унікальні «кейси»  місцевої історії..

У межах Львівщини проєкт “БойкоМандри” розвиватиме ще одну туристичну гілку, що популяризує “мовчазних свідків Карпат”. Мова про бойків та багату їхню бойківську культуру, оскільки історично склалося так, що їхня спадщина, на жаль, перебуває “в тіні”. А все тому, що їй приділяється недостатня увага з боку дослідників та поціновувачів національного і самобутнього мистецтва.

Що стосується України, то проект, зазначили ініціатори, покликаний переосмислити нашу історію, відкрити гідні уваги “кейси” у маловідомих місцях, а отже їх органічно вписувати у привабливі туристичні маршрути.

Важливим також буде те, що «БойкоМандри»  розбиватиме численні стереотипні уявлення про українських горян, слугуватиме своєрідною “вакциною” проти комплексу їх меншовартості.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news