logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Бродах містяни занепокоєні ситуацією із пам’яткою архітектури державного значення

26-09-2023 10:551784

У Бродах містяни занепокоєні ситуацією із пам’яткою архітектури державного значення

Мешканці міста Броди, особливо його активна частина (краєзнавці, історики-аматори, поціновувачі архітектурної спадщини) занепокоєні ситуацією, що склалася навколо пам’ятки архітектури національного значення «Бродівський замок».

Причиною такого занепокоєння є те, що з одного боку, від вулиці Руська, навколо історичних казематів вантажівками почали навозити ґрунт та вирівнювати із нього площадку. Висота навезеного шару ґрунту є більшою 1-го метра. Небайдужим містянам видалося, що Бродівська міська влада готує тут певний майданчик під забудову якогось об’єкту.

З огляду на таку ситуацію, було надано інформаційний запит голові комісії з питань земельних відносин, території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, депутату Бродівської міської ради Казмірчуку О.Я. із запитаннями: для чого підготовлено площадку із підведенням лінії електромережі на території Бродівської фортеці? Що на ній планується споруджувати? Чи є рішення Бродівської міської ради на цей об’єкт, тощо.

Невдовзі від депутата Казмірчука О.Я. надійшла відповідь у якій він зазначає: «На земельній ділянці, прилеглій до пам’ятки архітектури «Бродівський замок» протягом кількох років  ВОКТЦ «Бродівський замок» (ВОКТЦ – виробниче об’єднання культурно-торговельний центр. Так називається звичайний місцевий базар, директором якого є пан Казмірчук – авт.) проводить роботи з планування території із завезенням ґрунту з метою зменшення шкідливого впливу опадів на пам’ятку архітектури. Земельна ділянка знаходиться в охоронній зоні пам’ятки архітектури, в межах якої заборонено будівництво капітальних споруд».

Також із джерел від спільноти професійних археологів надійшло повідомлення, що завезення ґрунту на культурний шар історичної пам’ятки не суперечить чинному законодавству, а відтак вважається фактом додаткової консервації.

Проте, ситуацію із всілякими процесами на території зазначеної пам’ятки архітектури у Бродах, місцеві активісти продовжують тримати під пильним контролем. Адже ділянки навколо Бродівської фортеці, як вони вважають, є надто ласими шматками землі для  місцевих нуворишів-забудовників, для яких історична цінність території – ніщо.

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news

Фото автора