logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові виконають прем’єри переможців Другого конкурсу імені Скорика

28-09-2023 20:501043

У Львові виконають прем’єри переможців Другого конкурсу імені Скорика

1 жовтня о 18:00 Львівська національна філармонія закликає гостей відзначити нову віху в розвитку української симфонічної музики на урочистому концерті-нагородженні лауреатів Другого Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика.

Про це повідомляє Львівська національна філармонія ім. Мирослава Скорика.

На честь корифея новітньої української музики у 2021 році з’явився Конкурс, що відзначає здобутки видатної школи геніального Скорика і заохочує композиторів писати більше й краще. Вже вдруге Конкурс знайшов своїх переможців — майстерних, амбітних, і по-особливому талановитих. Адже написати твір для сольного інструмента та симфонічного оркестру — неабиякий виклик. Тим паче всі твори написані ексклюзивно для цьогорічного змагання: тож вже 1 жовтня ми почуємо, яку музику пишуть молоді автори сьогодні. Які теми турбують їх та чим вони поділяться зі слухачами, читайте далі.

Лауреат ІІІ премії Нікіта Іванченко — родом з міста Маріуполь, яке потерпіло страшних руйнувань в ході російської агресії проти України. У своєму творі «Картини війни» він хотів передати погляд на сутність трьох невід’ємних складових такого явища, як війна. Ці концепції лягли у назви окремих частин твору: «Травма», «Безумство», «Смерть». 

Лауреатка ІІ премії Рената Сокачик, знаходячись під аурою творчості відомого українського поета Богдана-Ігоря Антонича, втілила його поезію в музиці для контрабаса та оркестру. Тембр цього  сольного інструменту асоціювався у неї з образом самого поета: юного, але надзвичайно мудрого і життєлюбного.

Твір лауреата І премії Конкурсу Юрія Пікуша відображає авторську інтерпретацію пульсу сьогодення з його карколомним розбігом в невідомість. Для Пікуша музика є вищою формою абстракції, яку ніколи не описати словами сповна. Тому й назва концерту, «Concellastra» — є грою слів, що по суті й означає: «концерт для віолончелі та оркестру».

На концерті прозвучить й музика лауреатки ІІ премії минулої едиції Конкурсу Надії Курінної, твір «Emanatio». А провідником у мікрокосм звучань кожного автора стане Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під орудою відомого польського диригента Вінсента Козловського. Солюватимуть Артем Полуденний, Оксана Литвиненко та Назар Стець. Звісно ж, не обійдеться без вшанування патрона Філармонії та Конкурсу — на згадку про видатний внесок Митця пролунає «Урочиста увертюра» Мирослава Скорика.

Leopolis.news