logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові вже оцифрували 1 000 фотокадрів для сайту про затоплені археологічні пам’ятки долини Дністра

28-09-2023 20:081036

У Львові вже оцифрували 1 000 фотокадрів для сайту про затоплені археологічні пам’ятки долини Дністра

Львівські археологи вже відреставровували та оцифрували всі заплановані плівки майбутнього онлайн-архіву археологічних пам’яток долини Дністра.

Також вдалося осучаснити кадри кінохроніки з розкопок експедиції поблизу Бурштина. На черзі опис фотокадрів та завершення розробки спеціального сайту, який стане доступним для всіх у жовтні, повідомляє Український культурний фонд. 

Фахівці Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України працюють над оцифруванням фото- та відеоплівок, створених під час розкопок 50-х–70-х років на затоплених територіях Прикарпаття та Буковини. Майбутній сайт «Затоплена спадщина» дозволить здійснити віртуальну онлайн-мандрівку у минуле. Цей задум стане можливий завдяки підтримці Українського культурного фонду.

«Оцифровані матеріали вперше будуть доступні широкому загалу, що вплине на розуміння сучасної культури та історії. Цей проєкт допоможе не лише вченим, а й звичайним людям отримати доступ до історії, яка є важливою для України та світу, і яка раніше була важко доступною. Особливо ці дослідження актуальні в сучасний нестабільний час обмежень та війн»,— розповідає керівниця проєкту Тетяна Ястремська.

За підтримки Українського культурного фонду вже оцифровано 1000 фотокадрів та фільм з розкопок біля Бурштина, а у жовтні буде презентовано сайт, де можна буде побачити всі фото- та відеоматеріали: а це і артефакти від доби палеоліту до пізнього середньовіччя, і світлини робіт археологічних експедицій.

До слова, ці кадри зберігаються на плівкових негативах наукового архіву Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

Проєкт «Затоплена спадщина: цифровий архів втрачених археологічних пам’яток долини Дністра» реалізується за підтримки Українського культурного фонду в межах партнерської програми «Культурна спадщина», лот «Діджиталізація».

Під час введення в експлуатацію Дністровської ГЕС і Бурштинської ТЕС затоплено частину території долини Дністра. Місцеві мешканці були вимушені розібрати свої помешкання і стати переселенцями. Окрім людської трагедії знищили і частину історичної спадщини – під водою опинилися десятки як досліджених, так і ще невідкритих археологічних пам’яток.

Територія басейну Дністра внаслідок зручного географічного положення, багатства природних ресурсів та інших чинників інтенсивно заселялась від найдавніших часів. Численні поселення, городища, стоянки, поховальні та культові комплекси регіону завдяки дослідженням вітчизняних та закордонних науковців надають унікальну інформацію про різні аспекти матеріальної та духовної культури давніх спільнот та мають особливе значення для європейської науки.

Матеріали, збережені на фотоносіях, є надзвичайно цінними не тільки для фахових археологів, але й для етнологів, антропологів, керамологів, краєзнавців, мистецтвознавців, представників інших дисциплін.

Leopolis.news