logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівському органному залі звучатиме опера «Ольга»

02-10-2023 10:311149

У Львівському органному залі звучатиме опера «Ольга»
Фото: Львівський органний зал

6 жовтня о 19:00 у Львівському органному залі відбудеться концерт-реконструкція опери Сидора Воробкевича «Ольга». У виконанні Луганського симфонічного оркестру під дириґуванням Івана Остаповича звучатиме музика, яку не чули слухачі понад 150 років. 

Про це повідомляє пресслужба Львівського органного залу.

Сидір (Ісидор) Воробкевич – український композитор ХІХ століття, священик Української греко-католицької церкви, поет та громадський діяч. 

Воробкевич активно співпрацював з театром товариства «Руська бесіда» у Львові, на замовлення якого писав музику до пʼєс. Цей жанр отримав назву «співогра» за аналогією з німецьким «singspiel», котрі тоді називалися «операми». Опера «Ольга» на сюжет драми А. Яблоновського була написана саме для цього театру. Є відомості про те, що премʼєра опери відбулася в 1869 році в Перемишлі, а в 1877 році «Ольга» йшла на сцені театру «Руської бесіди» у Львові.

Рукопис партитури «Ольги» був віднайдений директором Органного залу та дириґентом Іваном Остаповичем в архіві Львівської національної музичної академії імені Лисенка.

«Це не повна партитура, вона містить лише кілька номерів. Також ми не знаємо напевно, чи це оригінал рукопису Воробкевича, чи більш пізня рукописна копія», – пояснює Іван Остапович.

Він зазначає, що текст пʼєси Яблоновського також не вдалося віднайти, тож судити про фабулу опери сьогодні складно. З тексту арій можна зробити висновок, що мова йде про часи Київської Русі.

Команда Органного попрацювала над нотним матеріалом, оцифрувала його і виправила помилки. На концерті у Львівському органному залі ця музика звучатиме у  виконанні Луганського симфонічного оркестру та солістів. Їх доповнить розповідь Івана Остаповича про український романтизм, унікальність жанру співогри в українській музиці та феномен композиторів-священників.

«Уся історія культури побудована на шедеврах. Ми рухаємося від шедевра до шедевра. Але для того, щоб зʼявився один геніальний твір потрібні сотні і сотні рядових творів. В історії української музики ми чомусь оминаємо цілий пласт музики Галичини ХІХ століття. Час, коли писав Воробкевич – це зародження української національної музичної школи. Це перші спроби витворити зразок класичного мистецтва», – говорить Остапович.

Тому віднайдення, реконструкція цих творів допомагає більше зрозуміти той час та його вагу для майбутнього всієї України.

Під час першовиконання твору у Львівському органному залі 6 жовтня буде здійснено професійний аудіо- та відеозапис твору. В подальшому він поповнить скарбницю проєкту з промоції української класичної музики Ukrainian Live CLassic. Музика з опери «Ольга» Воробкевича буде доступна для прослуховування у всьому світі.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news