logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові вшанують пам’ять поета Богдана-Ігоря Антонича

02-10-2023 21:491257

У Львові вшанують пам’ять поета Богдана-Ігоря Антонича
Фото: ЛОР

5 жовтня виповнюється 114 років від дня народження видатного українського поета, прозаїка, перекладача, літературознавця й громадського діяча Богдана-Ігоря Антонича. З цієї нагоди у Музеї-садибі Родини Антоничів (філія комунального закладу Львівської обласної ради Львівський музей історії релігії) відбудуться заходи із вшанування пам’яті Великого лемка.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

«Зустрічатиме гостей сам Антонич – хлопець, задивлений у нічне небо, зорі, місяць, втілений у скульптурі Романа Кихти. Звучатиме популярна колядка "Народився Бог на санях" (текст Б. І. Антонича). Науковці ознайомлять з новою експозицією. На основі зібраних документів, листів, світлин відвідувачам розкажуть про життєвий і творчий шлях Антонича, його малу Батьківщину – Лемківщину, історію становлення і розвитку греко-католицької церкви на Яворівщині. Покажуть й автентичні предмети – особисті речі родини Антоничів, архівні фото, книги, рукописи, віконні рами і дверцята, привезені з львівської квартири поета, через які він дивився на Собор святого Юра. В одній з кімнат музею є старовинні кухонні приладдя та піч. Тож у планах науковців у майбутньому організовувати майстер-класи з випікання Яворівського пирога», - розповіла наукова співробітниця музею Олена Малюга.

4 жовтня, о 14 годині, відбудеться майстер-клас «Осінні фантазії».

5 жовтня, о 13 годині, учасники заходу покладуть квіти до пам’ятника Богдана Ігоря Антонича, що на вулиці Городоцькій у Львові.

6 жовтня, о 14 годині, у «Музейній вітальні» у селі Бортятин присутнім покажуть документальний фільм про роботу Музею-садиби родини Антоничів протягом 2009–2023років. А художниця Софія Тимофєєва презентує виставку живопису і графіки «Надія». Опісля відбудуться поетичні читання «Закрутився світ безкраїй».

Науковці Музею-садиби родини Антоничів чекають усіх, кому не байдужа творчість поета, хто хоче побачити місце, де він жив, пройтися тими стежками, які надихали Антонича, відчути дух Антоничів.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news