logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівській філармонії нагородили переможців Другого Всеукраїнського Конкурсу ім. Скорика (ФОТО)

02-10-2023 16:561089

У Львівській філармонії нагородили переможців Другого Всеукраїнського Конкурсу ім. Скорика (ФОТО)
Фото: Віталій Грабар

1 жовтня, в рамках 29-го Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти»пройшов урочистий концерт та церемонія нагородження лауреатів Другого Всеукраїнського композиторського конкурсу імені Мирослава Скорика. 

Про це повідомили у Львівській філармонії.

Згідно з умовами конкурсу у ньому могли взяти участь композитори, які є громадянами України та яким цьогоріч виповнилося не більше 40 років. На конкурс подавалися твори для симфонічного оркестру без застосування електроніки чи мультимедіа. Однією з умов також була необхідність написання твору спеціально до Конкурсу, а отже він не повинен був бути публічно виконаним до подачі заявки.

Нагадаємо, Конкурс заснували у 2021 році Львівська національна філармонія і департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА, у тому ж році й провели перший конкурс. Цьогоріч з обласного бюджету для преміювання переможців виділили 1 млн грн.

Переможцями цьогорічного конкурсу стали:

  • лауреат I премії - Юрій Пікуш (м. Дніпро), концерт для віолончелі та оркестру «Concellastra»;
  • лауреатка ІІ премії - Рената Сокачик (м. Ужгород), поема для контрабаса та оркестру «Antonych-fragments»;
  • лауреат ІІІ премії - Нікіта Іванченко (Маріуполь), концерт для віолончелі та оркестру «Картини війни».

Їх відзначили винагородами у розмірі 200, 170 та 130 тисяч гривень. Також спеціальну премію Конкурсу від Оани та Сімона Камартін (Швейцарія, грошовий еквівалент - 750 євро) присудили львів'янину Остапу Мануляку за його твір для контрабаса та оркестру «Монолог-діалог-полілог».

«Скорик є неоціненною і можливо навіть не до кінця дослідженою особистістю, тому нам потрібно не лише захоплюватися його творчістю, але й плекати нові таланти. Саме подібні конкурси дають змогу відкрити світові молодих композиторів та познайомити ширше коло поціновувачів класичної музики з їх творчістю. Ми повинні виховувати високоосвічену та здорову молодь і саме культура у цьому процесі відіграє помітну роль. Я вітаю цьогорічних призерів та бажаю подальших творчих здобутків і музичного визнання», - зазначив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Провідником у світ звучань кожного автора став Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії під орудою відомого польського диригента Вінсента Козловського. Солювали Артем Полуденний, Оксана Литвиненко та Назар Стець. Вшанували й патрона Філармонії та Конкурсу — на згадку про видатний внесок Митця пролунала «Урочиста увертюра» Мирослава Скорика.

 

Leopolis.news