logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

На Миколаївщині відбудеться «Вінграновський ART FEST»

04-10-2023 13:291141

На Миколаївщині відбудеться «Вінграновський ART FEST»

4 листопада 2023 року у Первомайську на Миколаївщині відбудеться «Вінграновський ART FEST» – фестиваль, присвячений творчості геніального українського митця Миколи Вінграновського, який народився в цьому місті.

«Вінграновський — поет, кінорежисер, актор, дитячий письменник, прозаїк, громадсько-політичний діяч і українець, є продовжувачем і послідовником Шевченка, учнем  Довженка, побратимом дисидентів шістдесятників. Та попри все він є ні на кого не схожим і самобутнім. Мова підкоряється йому так, наче він її сотворив» – йдеться в анонсі заходу.

Проєкт є багатогранним, як і сам Вінграновський, та покликаний репрезентувати творчість і особистість митця як культурну твердиню українського півдня.

У рамках фестивалю відбудуться зустрічі зі знаковими постатями української культури, художня виставка, літературні читання, музичний перформанс, драматична вистава, гутірки, лекції та кінопоказ.

Мета фестивалю не розважальна, а просвітницька і благодійна — під час його проведення організатори збиратимуть донати на потреби оборони України.

«Фестиваль Миколи Вінграновського — це духовна і смислова деокупація та деколонізація українського півдня. — розповідає режисер та автор ідеї Олександр Висоцький. — Дивно навіть не те, що «Вінграновський ART FEST» започатковується у 2023 році, в час гарячої війни. Дивно, чому такої події не сталося раніше, чому в місті, де народився Микола Степанович, досі немає пам’ятника митцю? Дивує, чому велика частина земляків поета, і українців загалом, не знають хто такий Вінграновський?»

Організаторами події виступили: творці Фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest», Благодійний фонд «Янголи нескорених», ПМДГО «СВІТ», БФ «Первомайщина – наш оберіг».

Гостинними партнерами проєкту є Артхаб «Вінграновський» та «Первомайський краєзнавчий музей».

Вхід на всі локації вільний.

Дотримання норм безпеки військового часу є обов’язковими.

Leopolis.news