logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Світова прем’єра твору українського композитора відбудеться у Львівській філармонії

04-10-2023 13:401175

Світова прем’єра твору українського композитора відбудеться у Львівській філармонії

У проєкті Євгена Петриченка «Concerto Grosso з позитивом» фокусом уваги стане саме сьогодення, яке щомиті змінюється на краще завдяки особливим людям. Цих світлих людей легко розгледіти в суцільній темряві, адже вони є агентами змін та ініціаторами новацій у суспільстві. Вони — дерева, вони — творці, вони — пасіонарії. 

Про це повідомили у Львівській національній філармонії.

Отже, цей проєкт — про творців прекрасного в часи жахливого, про світло в часи суцільної темряви, про позитив у часи тотального негативу.

Наш «великий концерт з позитивом», а саме ми трактуємо «concerto grosso з позитивом» ( «позитив» — також і назва портативного органа, який використовується у творі), поєднує два виміри: реальний та віртуальний.

Перший вимір відкривається у традиційний для класичної музики спосіб. Від номера до номера артисти розповідають свої просвітлені історії про любов, віру, красу, надію, природу, турботи, відповідальності. Покладені в основу тексти цих монологів є надзвичайно афективними та резонують із сьогоденням, адже їхні творці — правдиві та щирі сучасники: Роман Меліш, Олександр Козинець, Надія Косаревич, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко.

Віртуальний вимір — це доповнена реальність, яку кожен глядач зможе створити сам за допомогою власного смартфона (для цього потрібно лише завантажити спеціальний мобільний застосунок). Кожен музичний номер проілюстрований малюнками графічного дизайнера Руслана Мотька. І в цих анімаційних малюнках можна легко розпізнати фантастичних звірів Марії Примаченко та героїв Олешківського розмальованого будинку Поліни Райко, квіти Катерини Білокур та кульбабки Анжеліки Рудницької, персонажів з муралів Антоніо Коррейя та графіті Banksy.

 Автор проєкту, композитор Євген Петриченко: «Сучасний простір перенасичений войовничою енергією і на те є абсолютно зрозумілі причини. Енергія «Concerto grosso з позитивом» є прямо протилежною, вона має відновлювати та відроджувати в людині дуже прості та зрозумілі речі (споглядання заходу сонця, дотик до коханої людини, відчуття затишку та сімейної захищеності тощо), про які ми часто забуваємо, які часто губляться в мілітаризованому суспільстві. Якщо хочете — це терапевтичний твір».

Художня керівниця Liatoshynskyi Capella: Early Music Ensemble Наталія Хмілевська: «Сучасний світ подібний світу епохи Бароко. Він не знає спокою, він спонтанний та метафоричний, в ньому одночасно співіснують краса і потворність, життя і смерть, духовність і чуттєвість, миттєвість та вічність, високе та низьке».

Leopolis.news