logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Книга львівського журналіста Олега Романчука стала лауреатом літературного конкурсу Фундації Українського вільного університету

04-10-2023 16:251113

Книга львівського журналіста Олега Романчука стала лауреатом літературного конкурсу Фундації Українського вільного університету

Оголошено імена лауреатів літературного конкурсу Фундації Українського вільного університету імені Воляників-Швабінських, повідомила з США пресова референтура ФУВУ.

Комісія журі у складі Ольги Воляник, Ігора Николюка та Лариси Заник розглянула надіслані до Нью-Йорка на конкурс твори, видані у 2021–2022 роках, інформує НСЖУ.

Першою премією відзначено твір Сергія Шевченка (збірка публіцистики «Імперія терору», Київ: Фенікс, 2021, 368 с.). Книжка нарисів і статей розкриває трагедію української нації, яку вчинив комуністичний режим СССР у 30-х роках XX століття на Соловках.

Друга премія:

Іван Петренко («Колгоспне кріпацтво»). На основі архівних документів автор показує страхіття комуністичного терору на Кіровоградщині в 20–40 роках минулого століття під час масового розкуркулення заможних селян та початку колективізації.

Борис Пентюк («Степан Руданський: сторінки духовності»). Отець Борис детально розкрив родовід подільського творця «Співомовок», славетного Степана Рудаського.

Третя премія: Вадим Пепа («Правда очі коле»). За словами письменника, московія була вихована і виросла в жахливій і огидній школі монгольського рабства. Авторові також належить петиція до Президента України про перейменування росії на московію, оскільки цю назву вживали європейські й азійські держави до крадіжки назви Русь.

Олег К. Романчук («Не бійсь. Не зраджуй. Не мовчи») – публіцистика воєнного часу. Ця книжка – ретельний аналіз причин наших перемог і поразок, успіхів і невдач.

Також відзначено такі праці: Віктор Божок «Кремлівське голодоубивство», Галина Кухаришин (Шимків) «Не біймось, а биймось», Лев Хмельовський «Краса і велич України. Спроба філателістичного дослідження» та Микола Возіянов «Тяжіння Земне».

Як відомо, Фундація Українського вільного університету (ФУВУ) цього разу оголосила літературно-науковий конкурс видань 2021–2022 років. Лавреатів нагороджують грошовими преміями і грамотами фонду, створеного 31 грудня 1997 року родинами Стефана й Емілії Воляників та Теодора і Софії Швабінських з Огайо (США), а також з додаткових фондів, дарованих самою фундацією.

Конкурс проводиться щороку з метою відзначення найкращих наукових праць з українознавчої тематики та літературних творів різних жанрів, написаних українською або англійською мовами, що опубліковані книжковим форматом в Україні чи в діаспорі.

Публіцист і громадський діяч Сергій Шевченко (секретар Національної спілки журналістів України) взяв участь у конкурсі ФУВУ вперше.

«Збірка історичних нарисів і статей «Імперія терору» актуальна в час війни проти московських окупантів, – вважає автор книжки, виданої, зокрема, за підтримки Японського фонду майбутніх поколінь, Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» та НСЖУ. – Архівні розвідки сприяють формуванню знань про країну, її народ та історію. Ця збірка – друга частина двокнижжя; перша, нагадаю, вийшла друком у Києві в переддень Євромайдану, восени 2013-го, і має назву «Соловецький реквієм». У творах проведено історичні паралелі, пов’язано події минулого (політичний терор в СССР, Голодомор-геноцид тощо) з атаками на Україну в нинішньому столітті».

Як повідомив лавреатові конкурсу голова ФУВУ Аскольд Лозинський, цьогоріч премії і грамоти вручатимуть авторам у Львові 20 жовтня і в Києві 30 жовтня.

Leopolis.news