logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львівські Політехніці пройшов Тиждень української культури

04-10-2023 18:491274

У Львівські Політехніці пройшов Тиждень української культури
Фото: ЛОВА

Наприкінці вересня за підтримки управління молоді та спорту Львівської ОВА у межах конкурсу проєктів програми «Молодь Львівщини»  у ІТ коледжі Львівської Політехніки відбувся «Тиждень української культури. Партнерами заходу стали громадська організація «Молодіжно-спортивне об'єднання соціально-активних молодіжних ініціатив», ІТ коледж Львівської політехніки, Skeiron, Spodaryk Travel Restaurant, What's On Friday.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Однією з основних подій тижня став перегляд 3D-анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня», знятого за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Окрім цього, студенти самостійно організували візит до львівського скансену – великого музею під відкритим небом, який зберігає багато цінних експонатів українського народного мистецтва та архітектури. Тут вони змогли ознайомитися зі зразками одягу і тканин, меблями, музичними інструментами, керамікою та іншими предметами побуту, а також дізналися більше про народну дерев'яну архітектуру.

На третій день Тижня для молоді провели лекцію про українську кухню від шефа Петра Сподарика, засновника «Spodaryk Travel Restaurant». Студенти не лише почули про багатий смак українських страв, але й мали можливість продегустувати яворівський пиріг та рогалики з рожею. 

«Гастрономія разом із усною народною творчістю та традиційними ремеслами є частиною нематеріальної культурної спадщини, яка формує нашу ідентичність.  Саме тому, де б ми не були, ми завжди любимо приготувати рідні нам українські страви», – зазначив шеф. 

Однією з найцікавіших родзинок проєкту була виставка 3D-плакатів від Skeiron, під назвою «Ukrainian Heritage». Ця експозиція розповіла гостям про українську архітектурну спадщину та продемонструвала, як за допомогою технологій SKEIRON можна оцифровувати та зберігати культурну спадщину.

«Символічно, що виставка відбувається у ІТ коледжі Львівської політехніки, де фахово навчають інформаційним технологіям. Зокрема, більше ніж 1200 студентів-підлітків вивчають 3D-моделювання, веб розробку, програмування, навчаються створювати мобільні додатки та багато ін. Усі ці елементи та багато інших присутні у реалізації 3D-листівок. Тож ми сподіваємося, що приклад команди Skeiron надихне наших студентів на власні корисні для суспільства проєкти чи долучатися до вже існуючих. А також буде прикладом того, що важливо творити свою команду і вміти працювати у команді. Також важливо, що виставка інтерактивна і застосовується звичний інструмент для підлітків – смартфон», — зазначила Ольга Кагало, заступник директора з комунікацій та розвитку, ініціатор Тижня української культури у ІТ коледжі Львівської політехніки.

Виставку можна оглянути у холі коледжу до 1 листопада, далі вона мандруватиме навчальними закладами, щоб надихнути якомога більше учнів та студентів. Усіх охочих прийняти виставку у своєму навчальному закладі просять зголоситися за формою: https://forms.gle/DxLxpk81synwNMYu7

«Тому ми закликаємо кожного українця вивчати історію, відвідувати пам’ятки та музеї. Те, як наполегливо московія намагається знищити нашу культуру, ще раз доводить її цінність. Ми продовжуємо документувати важливі українські пам’ятки, щоб в разі будь-яких руйнувань мати можливість відновити їх. Бо вже зрозуміли на реальних прикладах, що якби пам’ятки, які зруйновані були б відскановані, їх відновлення було б значно простішим», — зазначають у команді «Skeiron». 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news