logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Роман «Біль роз’ятрених ран» самбірського журналіста Миколи Сенейка став Лауреатом І премії Міжнародного літературно-краєзнавчого і мистецького конкурсу імені Мирона Утриска

04-10-2023 19:331325

Роман «Біль роз’ятрених ран» самбірського журналіста Миколи Сенейка став Лауреатом І премії Міжнародного літературно-краєзнавчого і мистецького конкурсу імені Мирона Утриска
Фото: Василя Васильківа

Сьогодні, 4 жовтня, оголошено імена лауреатів Міжнародного літературно-краєзнавчого і мистецького конкурсу імені Мирона Утриска. Таке творче змагання серед майстрів поетичного і прозового слова у серці Бойківщини м. Турка проведено двадцять шостий раз поспіль. 

На конкурс надійшло двадцять п’ять книг авторів з різних куточків України, у тому числі міст Києва,  Сум, Львова, Самбора, Рудок, Закарпаття. Їх оцінювало журі, в складі якого була лауреатка Національної премії імені Т. Шевченка Галина Пагутяк, члени НСПУ Роман Пастух, Василь Лило та інші майстри художнього слова.

Оголошено імена лауреатів цього престижного літературно-краєзнавчого конкурсу. Дипломом і першою премією у номінації «Проза» відзначено роман «Біль роз’ятрених ран» самбірського журналіста Миколи Сенейка. Книжка написана на основі документів, розкриває ситуацію, яка виникла в Україні в 2014-2018 роках, причини збройної анексії рф Криму, захоплення частини територій Донецької та Луганської областей. Показано епоху боротьби УПА за незалежність держави, сталінсько-комуністичний терор щодо ліквідації УГКЦ, а також складний шлях до її відродження. 

Дипломами другої премії нагороджений Микола Сиско за книгу «Раби чужини: гіркий смак апельсина», третьої – Володимир Ганулич за твір «Земля і Слово».

У номінації «Істрія-краєзнавство» лауреатами відповідно першої, другої та третьої премій оголошено Олександра Коломийчука, Володимра Кузика та Володимира Сачка. Серед майстрів поетичного слова найвищих відзнак удостоєні збірки віршів Богдана Чепурка, Оксани та Василя Лозових, Лесі Утриско, Марії Грицан, Катерини Тихонової і Валентини Лотоцької.

Уперше у конкурсі засновано нову номінацію  «Мистецтво». Звання Лауреатів першої премії, зокрема, удостоєні Роман Ковальчук – заслужений артист України, композитор, Михайло Ференц – художник та інші. 

Журі відзначило, що книжки, подані на цьогорічний конкурс, авторами написані на високому літературному та художньому рівні, відповідають зрослим вимогам сьогодення та читацьким інтересам. А тому поповнять бібліотечні фонди. 

Петро КОСАЧЕВИЧ, голова Міжнародної громадської організації «Світовий конгрес бойків», член журі. конкурсу.