logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Харківський модернізм звучатиме у Львівській філармонії

06-10-2023 12:501344

Харківський модернізм звучатиме у Львівській філармонії

7 жовтня у Львівській національній філармонії звучатиме музика тандему двох харків'ян – композитора-модерніста другої половини ХХ століття Валентина Бібіка та піаніста-інтерпретатора Максима Шадька.

Про це повідомляє Львівська національна філармонія.

«Кажуть, що найкраще з новим містом може познайомити людина, яка це місто справді любить. Цього вечора Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти» пропонує пізнати Харків через майстерність двох його митців: несправедливо забутого композитора минулого століття та піаніста, який досліджує музику рідного міста, Валентина Бібіка та Максима Шадька», - йдеться у повідомленні.

Піаніст розповів нам про особисте відкриття музики Валентина Бібіка: «Чесно кажучи, вже не памʼятаю як саме відбулося перше знайомство з музикою Бібіка, зате дуже добре памʼятаю, як я вперше послухав його Пʼяту сонату (Соната № 5 тв. 47 прозвучить у програмі концерту) у виконанні мого професора Тетяни Вєркіною, яка була, до речі, її першою виконавицею. Ця музика мене тоді дійсно вразила і захопила. 

Особливість фортепіанної музики Бібіка для мене у його особливому відношенні до звуку та часу. Фортепіанні твори Бібіка пронизані зосередженим вслуховуванням у виникнення й затухання кожного тону, його вібрування у просторі. З іншого боку, вона є дуже експресивною та потужною у кульмінаційних моментах».

Композитор світового масштабу Валентин Бібік майже все життя прожив у Харкові. З Харкова черпав свою музику, в Харкові вона звучала і, врешті решт, в ньому ж і стала забороненою. 

Сучасник Бібіка Валентин Сильвестров говорив «В ті роки нескладно було стати авангардистом, складно було ним потім жити», Бібік обрав для себе цей шлях – творити через терни заборон, писати в майбутнє, створюючи цінний пласт українського авангарду. Спокій йому дарувала постійна робота над новими творами. Натхнення – кохання до рідного міста – такою була формула Бібіка, яка крізь десятиліття звучить до нас у виконанні Максима Шадька. 

Також нагадаємо, що 7 жовтня у Львівській філармонії відбудеться «Пульс-Маратон» – чотири події, які розділять один фестивальний вечір. З детальною програмою фестивалю можна ознайомитись за посиланням.

Leopolis.news