logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Щастя після війни: як українцям повернутися у нормальність

09-10-2023 10:593591

Щастя після війни: як українцям повернутися у нормальність
Фото: Катерини Галущенко

Війна вбиває цивілізацію – цю тезу доволі часто використовують філософи та політологи. Вона приносить з собою нестерпний біль і страждання, а також руйнує фізичні і моральні цінності суспільства. Вона завжди була однією з найжахливіших та найбільш руйнівних подій в історії людства.

Цю тему обговорювали на BookForum у Львові 5 жовтня під час панельної дискусії на тему «Війна як крах цивілізації: чи буде щастя після війни?»

Варто почати із розуміння терміну «цивілізація». Це слово походить від «цивітос», що означає місто з усіма людськими правами.

На думку філософа Вахтанга Кебуладзе, Росія не є вільною країною: «Чи належить Росія до цивілізації? Однозначно, ні. Вона не є органічною цивілізацією через те, що там ніколи не було вільних міст. Варто згадати, що для росіян значення свободи та волі зовсім інше, ніж для нас. Фундаментальні цінності, які формуються завдяки спільному життю людей у вільному місті, незрозумілі росіянам. Для них свобода це анархія, бунт, деструкція, тобто слово має лише негативний аспект.»

Чи настане крах цивілізації?

Постає питання, чи стане війна Росії з Україною крахом цивілізації?

Для історикині Енн Епплбом вторгнення є війною проти України як нації, проти людських прав та за імперію. Для російського народу права цивілізації є загрозою для влади Путіна. Можливо це й було однією з причин нападу на Україну.

Чи можуть українці стати щасливими після закінчення війни?

Щастя вимагає від українців сильної наполегливості. Перш за все, увесь світ має дізнатися про досвід нашого народу. Зробити це буде вкрай важко, адже ніхто не розуміє те, що доводиться переживати українцям.

Чи може демократичний світ перемогти зло?

Політолог Максим Яковлєв вважає, що демократія – це складно і дорого: «Під час війни є велике бажання все спростити й скоротити, але, щоб отримати демократичну країну, спрощувати не треба. Демократи мають зрозуміти, як бути зубатими та давати відсіч злу. Нині є потреба переосмислити себе, тому що більшість міжнародних організацій вже давно у кризі.»

Яскравим прикладом кризи демократії є те, як міжнародні організації допомагають Україні. Їхні методи «засудження та співчуття» вже давно застарілі, через це, користі не мають ніякої.

Чи повернеться нормальність після війни?

На жаль, до життя «як було раніше» повернутися вже не вийде. Українці змушені будуть ще доволі довго заліковувати свої рани війни. Перш за все доведеться здолати нашого спільного ворога. На думку Вахтанга Кебуладзе, перемога полягає лише у повному перевтіленні росіян, у знищені їхньої імперіалістської ідеології. Адже якщо позбавити цей народ імперії, то нічого від нього не залишиться.

Чимало українців, що нині знаходяться за кордоном, бажають повернутися до нормальності, але це неможливо. Адже люди не бажають бути у війні, а хочуть повернути своє життя до 24 лютого 2022 року. Єдине, що можна зробити – це створити нову нормальність. Тільки після кардинальних змін можна буде знову спокійно жити.

Катерина Галущенко, для Leopolis.news