logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Сергій Томіленко: «Потрібна державна політика підтримки інформування населення»

18-10-2023 16:152380

Сергій Томіленко: «Потрібна державна політика підтримки інформування населення»
Фото: Сергій Томіленко

На початку липня нинішнього року правління Національної спілки журналістів України направило Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, де привертається увага до того, що почали надходити масові нарікання на проблеми з поштовою доставкою друкованих видань та зі звільненням листонош.

Про це повідомляє НСЖУ.

У НСЖУ була відкрита гаряча лінія з питань поштової доставки, і станом на кінець вересня з усіх регіонів отримано понад 1000 звернень від передплатників та видавців, від листонош та інших працівників. Усі ці звернення НСЖУ передає представникам «Укрпошти» на розгляд і сподіваємось отримати зворотний зв’язок, сподіваємось також, що це буде інструментом покращення ситуації.

«А те, що ситуація критична, реально засвідчують масові скарги, серед яких є письмові запити від сотень мешканців села чи населеного пункту, де закривається стаціонарне поштове відділення, а пересувне відділення не працює належним чином.

Виділяються сім ключових претензій до роботи «Укрпошти» Це – масове закриття відділень, брак персоналу через звільнення листонош, відсутність матеріальної відповідальності за зрив доставки, слабка зацікавленість поштарів у передплаті, недотримання графіків доставки, нарікання на роботу пересувних відділень, високі тарифи на доставку.

Ми щиро вдячні самовідданим листоношам, поштовим працівникам, які одні з перших починають працювати на звільненій території або в прифронтових містах і селах. А водночас на гарячу лінію НСЖУ поряд зі скаргами редакторів на неякісну роботу «Укрпошти» надходять скарги і від листонош, якими ще недавно пишалися, наприклад, у Харківській області. Ці люди під кулями розносили пенсії, а з 1 липня вони звільнені й залишилися на вулиці. Думаю, можна переглянути питання скорочень поштових працівників, щоб люди, які рік тому були героями, залишалися в системі.

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський говорить, що договором передбачено оскарження дій поштових працівників у разі незадоволення їхньою роботою. Проте редактори зазначають, що це складна і тривала процедура. У зверненнях редакторів звучить запит на визначення відповідальних за якісну доставку періодичних видань на рівні, можливо, заступника генерального директора, керівників департаментів Генеральної та обласних дирекцій.

Це може бути певна робоча група – ефективна команда, до якої можуть транзитуватися запити щодо якості доставки газет за передплатою і яка оперативно ці запити розглядатиме й вирішуватиме.

На жаль, тепер цифрові канали, гаряча лінія і онлайн-сервіс «Укрпошти» реєструють скарги, але ж без варіанту швидкого реагування. Редактори не бачать, з ким вони можуть контактувати з упевненістю розв’язання проблеми, якщо губляться пачки газет, видання не доїжджає в села прифронтових областей.

Коли говоримо про тарифи, ми пропонуємо і схвалюємо відповідну заяву Ігоря Смілянського про намір зафіксувати, що тарифи на 2024 рік протягом року переглядатись не будуть. Редактор має бути впевненим, що тариф на друге півріччя 2024 року буде такий само, як і в першому півріччі.

Також пропонуємо зафіксувати меморандумом між НСЖУ, профспілками та «Укрпоштою», що при визначенні тарифної політики «Укрпошти» на 2025 рік до процесу будуть долучені представники НСЖУ. Або принаймні нас мають повідомити хоча б за кілька тижнів до початку передплатної кампанії щодо тарифів, які встановлює «Укрпошта».

Для Національної спілки журналістів України допомога нашим колегам відроджувати друковані видання на деокупованих та прифронтових територіях – серед пріоритетів. Вже можемо говорити, що завдяки прямій підтримці Спілки і міжнародних партнерів вийшли номери тридцяти відроджених місцевих медіа. Найсвіжіший приклад – газета «Голос Гуляйпілля» із Запорізької області.

Але ми хотіли б, щоб була глобальна державна політика підтримки інформування населення, щоб наші колеги розраховували не лише на власні зусилля і міжнародних донорів, а й на увагу всередині країни.

Національна спілка журналістів України акцентує увагу, що сьогодні українські медіа, як ніколи раніше, потребують державної підтримки. Тому ініціюємо звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України із закликом до негайної розробки та впровадження державної політики підтримки української преси виходячи з інтересів інформаційної безпеки, з реалії опору пропагандистським атакам окупантів. При цьому пропонуємо зробити окремий акцент на підтримку медіана з деокупованих і прифронтових територій.

Закликаємо урядовців упроваджувати комплексну програму підтримки українських медіа, де були б ураховані питання поширення і поштової доставки передплатних періодичних видань, забезпечення газетним папером і друку. Тобто просимо врахувати всі складові, які забезпечують функціонування української преси з тим, щоб ми забезпечили право українців на доступ до інформації. Тим більше, що преса на багатьох територіях, де зруйнована інфраструктура, залишається єдиним джерелом інформації», – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Leopolis.news