logo
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

Клірик УПЦ (МП) сів на 15 років за злиття ФСБ інформації про оборону Сумщини

25-10-2023 16:14874

Клірик УПЦ (МП) сів на 15 років за злиття ФСБ інформації про оборону Сумщини
Фото: СБУ

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав настоятель храму УПЦ (МП), який входив до агентурного апарату фсб і збирав розвіддані про систему оборони Сумщини.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Насамперед ворога цікавили геолокації підрозділів ЗСУ та установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

Контррозвідка СБУ затримала російського агента у рясі в березні цього року під час спроби передачі розвідінформації до фсб.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років позбавлення волі.

Як встановило слідство, клірик був дистанційно завербований агресором після початку повномасштабного вторгнення рф.

У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих, у тому числі під час спілкування з прихожанами церкви.

Для збору розвідувальних відомостей зрадник намагався «втемну» використовувати місцевих жителів, у яких випитував «потрібну» інформацію під виглядом побутових розмов.

Також він фіксував локації українських захисників, коли їздив по території прикордонного регіону.

Одержану розвідінформацію російський агент передавав своєму куратору з фсб через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли об’єктів з прив’язкою до місцевості.

При обшуках за адресою проживання клірика та у храмі УПЦ (МП) виявлено мобільні телефони, якими він спілкувався з агресором, а також прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Служба безпеки наголошує на невідворотності покарання за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news