logo
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

На Херсонщині СБУ спіймала ще двох колаборанток, які закликали приєднати регіон до росії

26-10-2023 15:45582

На Херсонщині СБУ спіймала ще двох колаборанток, які закликали приєднати регіон до росії
Фото: СБУ

Служба безпеки затримала ще двох колаборанток, які допомагали рф у проведенні псевдореферендуму під час тимчасової окупації правобережної Херсонщини.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фігурантками є жительки Херсонської області, які після захоплення регіону підтримали російських загарбників і добровільно вступили до складу окупаційних «виборчих комісій».

Перебуваючи у лавах місцевих «виборчкомів рф», вони займалися фальсифікацією незаконного «голосування» щодо «приєднання» Херсонської області до складу країни-агресора.

Так, одна із колаборанток, мешканка Бериславського району, у вересні 2022 року здійснювала подворові обходи жителів селища Миколаївка.

Під час таких рейдів у супроводі озброєних окупантів вона примушувала людей віддати свій «голос» на користь кремля.

У разі відмови – погрожувала ув’язненням до російської катівні та «конфіскацією» приватного майна.

Після звільнення району зловмисниця втекла до Кривого Рогу, де намагалась переховуватись від правосуддя в орендованій квартирі.

Однак, співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання і затримали.

Ще одну ворожу поплічницю затримано у селищі Комишани на Херсонщині. Під час фейкового плебісциту вона погодилась стати так званим «секретарем селищного виборчкому», який був облаштований у спортзалі місцевої школи.

На цій «посаді» вона особисто агітувала місцевих жителів взяти участь у псевдореферендумі рф.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Наразі вони перебувають під вартою. Зловмисницям загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій та Кіровоградській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news