logo
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

Поліція викрила групу, яка виробляла фіктивні дипломи про освіту та документи для виїзду з України

30-10-2023 16:36592

Поліція викрила групу, яка виробляла фіктивні дипломи про освіту та документи для виїзду з України
Фото: Нацполіції

Правоохоронці припинили незаконну діяльність угруповання, члени якого виготовляли і збували по всій території України фіктивні дипломи про освіту та документи, що дозволяють військовозобов’язаним безперешкодно виїхати за кордон.

Фігуранти перебувають під цілодобовим домашнім арештом, інформує департамент кіберполіції НПУ.

Зокрема, протягом кількох місяців оперативники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора здійснювали документування діяльності членів злочинного угруповання.

Встановлено, що організували «бізнес» неодноразово судимий за підробку документів киянин та його співмешканка. До протиправних дій вони залучили ще трьох мешканців Київщини. Зловмисники за допомогою спеціальної техніки виготовляли підроблені документи, що дозволяють військовозобов’язаним безперешкодно виїхати за кордон, а також фіктивні дипломи навчальних закладів з голографічними елементами та відтисками печаток відповідних установ. Один з членів групи створив та адміністрував кілька веб-ресурсів з продажу «продукції» по всій території України.

За час досудового розслідування правоохоронці за силової підтримки підрозділу «ТОР» Департаменту патрульної поліції провели понад 30 санкціонованих обшуків. Вилучено мобільні телефони, що містять відомості про громадян, які зверталися за незаконними послугами, серверне обладнання, електронні носії інформації з наявними підробленими електронними документами, документацію, бланки, а також пристрої, за допомогою яких здійснювалася підробка. Зокрема - понад 3 тисячі фальшивих печаток та кліше.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів), ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Учасникам угруповання повідомлено про підозру та судом обрано запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Leopolis.news