logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Львівська філармонії імені Скорика оприлюднила афішу головних подій листопада

07-11-2023 17:17673

Львівська філармонії імені Скорика оприлюднила афішу головних подій листопада

В усьому світі листопад заведено вважати найбільш похмурим та виснажливим місяцем. Львівська національна філармонія добре знає, наскільки важливо дарувати яскраві емоції та незабутні враження, тож в листопаді солісти та колективи філармонії запрошують почути нові програми. 

Про е повідомляє пресслужба Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика.

ЛУНКІ МОРЯ КОЛЬОРІВ. ЧЮРЛЬОНІС І ДЕБЮССІ | 15.11 о 19:00

Програма поєднує два епохальні симфонічні твори початку ХХ століття, адаптовані для одного фортепіано в чотири руки. Її виконають одні з кращих інтерпретаторів ансамблевої музики – дует Сонати та Рокаса Зубовасів.

Мало хто знає, що популярності легендарної пʼєси «La Mer» Клода Дебюссі сприяла саме написана композитором версія для фортепіано в чотири руки. В той же рік ще один композитор, Мікалоюс Чюрльоніс пише своє «Море». Немає доказів того, щоб композитори були знайомими, однак їх музику єднає тонке світовідчуття та передання музикою барв. Почути обидва твори, а також музику нашого сучасника, українського композитора Валентина Сильвестрова запрошуємо 15 листопада.

ПЕРЕТИНАЮЧИ ТЕМРЯВУ… | 16.11 о 19:00

Програма Перетинаючи темряву… складається з оригінальної української саксофонної музики, котра є відносно молодою і бере початок  в другій половині ХХ сторіччя. Її виконають знані українські солісти – Роман Фотуйма та Дар’я Шутко, які в цей вечір об'єднались в дует, щоб представити рідкісні твори української музики.

Цей проєкт вкотре підтверджує глибину та різноманіття творчості українських композиторів, знайомить з різними стилями та поколіннями творців, і — дуже щемко — за своєю концепцією, проводить слухачів від смутку темряви до світлої радості, котру ми мали до початку вторгнення і обов’язково повернемо після нашої перемоги.

АВТОСТОПОМ ПО МУЗИЧНІЙ ГАЛАКТИЦІ. ПЛАНЕТА FORTEPIANO | 19.11 об 11:30

Продовження улюбленої дитячої серії музичних пригод Дзень-Бума та його друзів по музичній галактиці!

Протягом 10 концертів разом із Дзень-Бумом юні слухачі побувають на дивовижних  планетах музичної галактики, де зможуть познайомитися з їхніми мешканцями та особливостями кожної з планет. Третім пунктом призначення космічної подорожі Дзень-Бума стане дивовижна Планета Форте-Піано. Усі знають, що таке «фортепіано». Однак, мало хто знає, що назва цього музичного інструменту утворилася від двох музичних термінів – «forte» й «piano». Таємниці цих слів Дзень-Бум розділить разом з юними слухачами. 

ТАНГО З НОТКАМИ ДЖАЗУ | 22.11 о 19:00

Музиканти знають, що танго – це більше ніж просто танець. Це музика, яка здатна передавати не тільки пристрасть, чи тільки рух, а й набагато складніші почуття – втрату, безсилля, надію. 

Програма концерту проводить паралелі між танго та джазом, який також крізь терни несприйняття та заборон дістався світової популярності.  

Цього вечора на сцені філармонії звучатиме  аргентинська, іспанська, французька, американська та, українська музика, яку об’єднали палкі ритми танго та несподівані джазові гармонії. 

Кос-Анатольський. Гомін гір | 23.11 о 19:00

Постать цього непересічного митця стала легендарною для Львова та його мешканців. Анатолій Кос-Анатольський, музикант та юрист родом із Коломиї, виявився однією із визначних фігур культурного життя міста Лева впродовж близько 50 років своєї діяльності тут. У концерті його пам’яті напередодні дня народження артисти Львівської філармонії запрошують почути твори, натхненні красою Карпатських гір та сповнені їхнього мелодичного звучання.

СПІВЕЦЬ КАРПАТСЬКОГО КРАЮ | 24.11 о 19:00

Вечір-присвята постаті неймовірного співця краси Карпат, геніального автора перлин української музики Анатолія Кос-Анатольського!

1 грудня 1909 року у Львові народився видатний музикант Анатоль Кос. Напередодні святкування чергової річниці його уродин Львівська національна філармонія запрошує на концерт з перлин його творчості, що заслуговують на особливу увагу своєю ліричністю, розмаїттям української мелодики та вишуканою майстерністю Митця!

Польща і Полонія солідарні з Україною | 25.11 о 18:00

Цьогорічний концерт є свідченням солідарності з Україною та пройде в памʼять полеглих за українську незалежність захисників, жертв російської агресії та геноциду українського народу – Голодомору.

Відкриє концерт Хорал для струнних Ганни Гаврилець, композиторки, що передчасно відійшла у Вічність в перші дні повномасштабного вторгнення. Сам жанр твору – хорал – відсилає до традиції молитовного співу. Цього разу він прозвучить як молитва в памʼять усіх жертв ворожої агресії.

Продовжать програму три твори, звʼязок між якими полягає в композиторській майстерності – звучатиме музика Юрія Ланюка та двох його учнів, також відомих сучасних композиторів: Золтана Алмаші та Любави Сидоренко. Також в програмі прозвучить музика одного з найяскравіших представників польського музичного авангарду – Вітольда Лютославського  «Grave». Завершуватиме ж вечір Диптих для струнних Богдани Фроляк. 

БРУХ. ДВОРЖАК | 29.22 о 19:00 

Запрошуємо відвідати концерт симфонічної музики, що принесе вам радість!

Під орудою диригентки Тетяни Лисенко-Дідули прозвучать шедеври романтичної класики, твори Антоніна Дворжака та Макса Бруха.

Одна з вершин творчості чеського генія Дворжака — це симфонія №9, сповнена світлих почуттів, піднесеного спокою, трепетного поривання. Однак вона не позбавлена моментів драматизму, що втаємничує слухача у всесвіт глибоких особистісних переживань ліричного героя.

Перший скрипковий концерт Макса Бруха часто називають просто «скрипковим концертом Бруха», хоч композитор написав три опуси в цьому жанрі. Однією з причин неабиякої популярності твору є надзвичайна партія скрипки, яка прозвучить у виконанні Назара Шутка.

ВРАЖЕННЯ | 30.11 о 19:00

На межі осені та зими, в час найдовших вечорів Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» на чолі з диригентом – Юрієм Скрипником та солісткою – Оленою Мацелюх підготував програму з творів, які неодмінно відгукнуться теплими спогадами в душах слухачів.

Концерт для органа, литавр і струнного оркестру Франсіса Пуленка, який розпочне вечір, був задуманий, як віртуозний діалог тембрів монументального органа та вишуканого звучання струнних. Діалог продовжить один з найзагадковіших творів історії музики – Адажіо соль-мінор Томазо Альбіноні. Завершить концерт музика, яка після років забуття змогла віднайти своїх виконавців та слухачів – Концерт для органу з оркестром Йозефа Райнбергера.

Leopolis.news