logo
26/04
25/04
24/04
23/04
2 ...

Двох колаборантів з Харківщини посадили на 6 років

15-11-2023 15:06467

Двох колаборантів з Харківщини посадили на 6 років
Фото: Офіс генпрокурора

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав двох осіб винними у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). 

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Їм призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах України на строк 10 років з конфіскацією майна.

Прокурори довели, що мешканець с. Велика Шапівка Купʼянського району добровільно пішов на співпрацю з ворогом. У червні 2022 року він погодився обійняти псевдопосаду «в. о. заступника начальника Кіндрашівського територіального відділу військово-цивільної адміністрації Куп’янського району Харківської області».

Колаборант проводив облік суб’єктів господарювання, щодо яких можуть бути застосовані «заходи зовнішнього управління» з боку представників рф. Також він збирав та передавав російським військовим інформацію про учасників АТО/ООС у Купʼянському районі.

Друга засуджена – мешканка Харкова. Під час повномасштабного вторгнення вона виїхала з обласного центру на свою дачу у с. Москалівка Чугуївського району. У липні 2022 року жінка добровільно обійняла псевдопосаду «помічника начальника Вовчанського територіального управління військової цивільної адміністрації Харківської області». Вона «зливала» своєму «керівництву» дані та документи про місцевих мешканців.

До винесення вироку обидва колаборанти перебували під вартою.

Досудове розслідування та оперативний супровід – СБУ.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news