logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Завершився перший фестиваль української музики в Німеччині «Звуки України»

19-12-2023 13:43551

Завершився перший фестиваль української музики в Німеччині «Звуки України»

16 грудня у Klavierhaus Klavins у Бонні  (Німеччина) відбувся фінальний концерт першої едиції «Звуків музики». Фестивалю, який у вересні заснувала українська піаністка, солістка філармонії, Віоліна Петриченко.

Про це повідомила пресслужба Львівської національної філармонії.

Ідеєю фестивалю стало ознайомлення європейської публіки з творами українських композиторів, а також майстерністю українських виконавців. Впродовж пʼяти концертів прозвучала музика: Кирила Стеценка, Григорія Алчевського, класиків ХХ століття Юлія Мейтуса, Костянтина Данькевича, Василя Барвінського, Миколи Лисенка, Мирослава Скорика та інших. Її виконали провідні солісти філармонії: Лілії Нікітчук, Наталії Гордєєвої та Максима Римара. Також до концертів долучився і  музикант з Німеччини – піаніст Олівер Дрехзел. 

Про це артдиректорка фестивалю Віоліна Петриченко зазначає наступне: «Мені завжди дивно, наскільки рідко українські музиканти за кордоном готові виконувати лише українську музику. Вдячна, що мені вдалося знайти музикантів, з якими у нас є така гармонія».

Останній концерт представив глядачам та майстерні інтерпретації української різдвяної музики, які виконала Віоліна Петриченко. Так світла музика прийдешнього дива стала водночас завершенням цьогорічного фестивалю та обіцянкою повернутись ще! 

А вже в пʼятницю запрошуємо і вас у виконанні Віоліни Петриченко почути «Ніжний шепіт Різдва» – твори Сергія Юшкевичі, Миколи Сільванського, Вітезслава Новака, Василя Барвінського та Валентина Сильвестрова.  

Піаністка розповіла: «У програму концерту 22 грудня я додала ще мініатюри Гія Канчелі, якому присвячений цикл Валентина Сильвестрова «П’ять мелодій на Новий Рік». Гія Канчелі був грузинським композитором, чий надзвичайно особливий стиль тісно пов'язаний з мінімалізмом і духовністю. Він мав унікальне бачення всесвіту. Незважаючи на те, що багато його композицій відображають трагічні події сучасного світу, вони вказують також на відвернення від жахів війни та закликають повертатися до справжнього сенсу життя — любові та поваги один до одного».

Leopolis.news