logo
28/04
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Солістка Львівської філармонії отримала почесну відзнаку «За добру справу»

21-12-2023 19:13874

Солістка Львівської філармонії отримала почесну відзнаку «За добру справу»
Фото: Львівська національна філармонія ім. М. Скорика

Віоліна Петриченко отримала відзнаку «За добру справу» від Капітули Незалежного культурологічного часопису «Ї».

Про це повідомляє пресслужба Львівської національної філармонії.

20 грудня в Палаці Потоцьких відбулась щорічна урочиста церемонія «Межа року» — ритуал вручення орденів та відзнак з лаудаціями за «Інтелектуальну відвагу» та «За добру справу».

Цьогоріч відзнакою «За добру справу» нагородженою Капітули стала солістка філармонії – Віоліна Петриченко.

Традиційно церемонію розпочала промова від головного редактора незалежного культурологічного часопису «Ї» Тараса Возняка. Перше нагородження відбулось у 2001 році й за цей час лауреатами стали понад 40 відомих особистостей. Лауреатів нагороди визначають таємним голосуванням. Особливого святкового настрою церемонії надали «Коляди» Василя Барвінського, що прозвучали у виконанні Віоліни Петриченко.

До лаудації був запрошений головний директор Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика, лауреат ордену «за Інтелектуальну відвагу» 2003 року – Володимир Сивохіп.

«Що означає робити добру справу як фаховий музикант? Є не один десяток прекрасних українських виконавців, які здобувають престижні нагороди, виступають на багатьох світових сценах, успішно грають концерти Сібеліуса, Брамса, Бетховена, але не вміють зіграти жодного українського твору — навіть на біс вони гратимуть прелюдію Шопена, бо ж не знають прелюдій Барвінського. Але ж Василь Барвінський був репресований, через свою українську пісню. Микола Леонтович був розстріляний російським шпигуном через «Щедрика» – тобто нашу пісню постійно вбивали. І тому робити добру справу – це співати нашу пісню, бо не тільки зброєю здобувається незалежність, а й культурою також.

Віоліна є тією людиною, яка співає свою українську пісню, вона грає вам сьогодні «Коляди» Василя Барвінського, які він написав в імперії, в 30-х роках, щоб українські сімʼї могли навчати своїх дітей українського. Ця збірка є доступною, виданою, але чомусь залишається маловідомою. І ось вона ця добра справа – грати своє і грати не перед українцями, а грати перед іноземцями, на європейських сценах, відкривати львівського Барвінського, але відкривати й житомирського Косенка, відкривати київського Якова Степового і його брата Федора Якименка, відкривати інші імена, продовжувати справу тих, хто її закладав, берегти українське», – сказав Володимир Сивохіп.

Подарунком для почесних гостей піаністка представила диски з новою програмою, почути яку також запросила на концерт 22 грудня до Львівської національної філармонії.

У її виконанні також прозвучав «Щедрик» Миколи Леонтовича, день народження якого був рівно тиждень тому. У цей день «Щедрик» представила Львівська національна філармонія разом з солісткою філармонії – Віоліною Петриченко у залі Берлінської філармонії. 

Leopolis.news