logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українських біженців у шорт-листі «Оскара»

22-12-2023 16:45592

Документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію українських біженців у шорт-листі «Оскара»

Документальний фільм «Звідки куди» (In the Rearview) польського режисера Мачека Хамели про евакуацію українських біженців з прифронтових територій, через повномасштабне вторгнення росії, увійшов до шорт-листа найпрестижнішої світової кінопремії «Оскар» у категорії «Повнометражний документальний фільм». З української сторони до виробництва стрічки долучилась кінокомпанія «435 FILMS», заснована продюсеркою Анною Паленчук.

Серед всіх повнометражних документальних фільмів, що претендували на входження до шорт-листа 96-ої премії «Оскар», члени Американської кіноакадемії шляхом голосування обрали 15 фільмів. Серед них і документальний фільм режисера Мачека Хамели про евакуацію українських біженців з прифронтових території на початку повномасштабного вторгнення. Стрічка є копродукцією Польщі, Франції та України.

Наступний етап голосування кіноакадеміків за вибір фільмів-номінантів на премію «Оскар» відбудеться з 11 по 16 січня 2024 року. Список номінантів на нагороду буде оголошено 23 січня 2024 року, а урочиста церемонія нагородження премією «Оскар» відбудеться 10 березня 2024 року.

«Вся команда фільму «Звідки куди» в захваті від цієї новини. Ми доклали багато зусиль, щоб наш фільм отримав широкий суспільний резонанс та охопив якомога ширшу аудиторію. Здається, що нам це вдалось. Очевидно, що історій наших героїв достатньо, щоб фільм говорив саме за себе, адже він чесний та автентичний. Слава Україні!» — режисер Мачек Хамела.

Прем'єра документального фільму «Звідки куди» відбулася на Каннському міжнародному кінофестивалі у травні 2023 року, стрічка вже отримала низку нагород, зокрема: Головну нагороду журі на британському кінофестивалі Sheffield DocFest; Найкращий український повнометражний документальний фільм на Одеському міжнародному кінофестивалі та ще 17 нагород на інших міжнародних кінофестивалях. 

Опис фільму:

Перші дні вторгнення Росії в Україну. Люди стикаються з невизначеністю, тут і зараз вони вирішують відмовитися від того, що мають і втекти від війни. Коли вони сідають у запилений автобус на іноземних номерах, то тримають у руках найцінніше, що залишилось. Автівка долає десятки тисяч кілометрів, виконуючи різні функції для біженців: кімнати очікування, лікарні, притулку, зони довіри та свідчень, які є спільними для людей, що зустрілись випадково. «Звідки куди» — це колективний портрет, складений із переживань тих, хто має єдину мету: знайти безпечне місце у вирі війни. В автобусі, їх тимчасовому притулку, зникають важливість статі, віку, кольору шкіри, фізичного стану, походження, ідентичності, світогляду та віри. У польській та українській версіях назви фільму – Skąd dokąd та Звідки куди, «звідки» (Skąd) та «куди» (dokąd) – це звичайні питання, які ставляться при спробі пройти через безліч контрольно-пропускних пунктів, що розташовані на території України.

Оригінальна назва: Skąd dokąd

Міжнародна назва: In the Rearview

Режисер: Maciek Hamela

Оператори: Юрій Дунай, Wawrzyniec Skoczylas, Marcin Sierakowski, Piotr Grawender

Монтаж: Piotr Ogiński

Саунд-дизайн: Marcin Lenarczyk

Корекція кольору: Aleksandra Kraus PSFC

Продюсер: Piotr Grawender, Maciek Hamela

Копродюсер: Jean-Marie Gigon, Анна Паленчук

Асоціативна продюсерка: Ксенія Марченко

Виробництво: Affinity Cine (Польща)

Копродюсери: SaNoSi Poductions (Франція), 435 FILMS (Україна)

Співфінансування: Polish Film Institute (PISF)

Жанр: повнометражний документальний фільм

Тривалість: 85’

Мова: українська, російська, польська, французька, англійська

Країни виробництва: Польща, Франція, Україна

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news