logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Держзамовлення в українських вишах зведуть до мінімуму

09-01-2024 09:19732

Держзамовлення в українських вишах зведуть до мінімуму
Фото: ілюстративне

Державне замовлення у закладах вищої освіти буде зведено до мінімуму з метою протидії структурному безробіттю. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант для здобуття бажаної професії.

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, пише osvita.ua.

За її словами, таке рішення має вирішити кадровий дефіцит в країні, коли безробітних багато, ринок праці потребує інших фахівців.

Реформу заплановано провести у 2024 році.

«У 2024 році Міністерство економіки планує реформувати підходи до державного замовлення, що допоможе протидіяти структурному безробіттю. Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але в той самий час ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб розв’язати цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант та отримати бажану професію», – сказала Свириденко.

Грант частково покриватиме витрати на навчання. Заклад освіти і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями.

«Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця. У такому випадку шанси, що по закінченні він або вона працюватимуть за фахом – значно вищі, ніж за нинішніх умов», – підкреслила міністр економіки.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news