logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Франковому виші на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій провели «Franko IT-Day»

23-10-2019 12:481852

У Франковому виші на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій провели «Franko IT-Day»

22 жовтня 2019 року на факультеті електроніки та комп’ютерних технологій Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся «Franko IT-Day – Autumn».

 

Цей захід, який став популярною студентською платформою для спілкування, обміну досвідом та здобуття практичних навичок від провідних IT-компаній, відбувається в Університеті вже втретє і за цей короткий час встиг вийти за межі звичних академічних заходів і стати затребуваним не лише серед студентів та школярів, а й серед фахівців у галузі інформаційних технологій, інформує прес-центр ЛНУ ім. І. Франка.

У заході взяли участь викладачі факультету електроніки та комп’ютерних технологій, а також представники провідних українських IT-компаній, серед яких GlobalLogic, SoftServe, Ralabs, N-iX, Cieden та Israel IT.

Розповідаючи про цьогорічний «Franko IT-Day», декан факультету електроніки та комп’ютерних технологій Юрій Фургала окреслив основні завдання та особливості заходу: «Коли зародилася ідея про такий захід, ми прагнули, щоб під час нього відбувся контакт між студентами і представниками ІТ-компаній. Ми хотіли, щоб День інформаційних технологій став своєрідним майданчиком для спілкування та представлення ідей, розробок, готових продуктів. Несподівано цей захід став місцем спілкування не лише для студентів, а й для фахівців ІТ-компаній, які ефективно комунікують між собою».

Юрій Михайлович також підкреслив доцільність проведення схожих заходів для студентів та затребуваність фахівців ІТ-сфери у сучасний період. «Така комунікація дуже цікава студентам, адже є корисною для їхньої майбутньої роботи. Зараз ми маємо величезний запит на компетенції в роботі з елементарними пристроями і формування їх у системи. Так, зокрема, такий напрям, як робототехніка, є одним із основних рушіїв на ринку. Всі ці теми представлені на нашому заході як викладачами Університету, так і представниками ІТ-індустрії, і таке поєднання дає дуже хороший результат. Ми мусимо формувати в Університеті те середовище, яке буде цікавим для студентів», – сказав він.

Згідно з програмою, День інформаційних технологій у Львівському університеті розпочався із воркшопів, організованих викладачами кафедр факультету та працівниками компанії GlobalLogic у різних локаціях. «Воркшопи передбачають роботу на апаратних засобах, себто контролерах, які пов’язують комп’ютер із пристроями первинного отримання інформації, сенсорами», – пояснив Юрій Фургала. Він також додав, що воркшопи стали новинкою цьогорічного заходу і набули неочікувано великої популярності: «Цього року, окрім доповідей, прийшов запит від студентів на проведення воркшопів. Реєстрацію на воркшопи було відкрито і закрито всього упродовж декількох годин, за які було набрано максимальну кількість учасників. Цікаво, що учасниками цих воркшопів стали не тільки студенти нашого факультету, а й просто зацікавлені молоді люди, адже інформацію про «Franko IT-Day» розповсюджували зовнішніми каналами, у соцмережах».

Загалом у рамках заходу відбулися три воркшопи: «Програмовані системи на кристалі: основи роботи, комунікаційні блоки, переривання», «Embedded machine learning demo» та «Реалізація IoT додатків на мікроконтролерах PSoC 6 фірми Cypress».

Після воркшопів відбулося урочисте відкриття «Franko IT-Day – Autumn». Учасників заходу привітав декан факультету Юрій Фургала, який розповів про задум та основну мету Дня інформаційних технологій. «Рік тому відбувся перший такий захід, і його формат на той час був доволі експериментальним. Те, що ми бачимо зараз, цілком відрізняється від того, що було на початку. Але, тим не менш, головна ідея залишилася тією ж: познайомити середовище ІТ-індустрії та освітнє середовище нашого Університету і показати, що є цікавого в одному і в другому місці, зробити ближчим і більш доступним те, що відбувається тут, в Університеті, не лише як у навчальному закладі, а й як у дослідницькій установі», – зазначив Юрій Михайлович.

До учасників заходу звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Університету Віталій Кухарський. Він привітав усіх охочих взяти участь у «Franko IТ-Day» та висловив вдячність організаторам заходу: «Я дуже радий бачити у цій аудиторії стільки молодих зацікавлених людей і насамперед хочу подякувати факультету як ініціаторам проведення Дня інформаційних технологій, які доклали чималих зусиль для реалізації такого нестандартного проекту»

Віталій Кухарський наголосив на важливості проведення подібних заходів та заохочення співпраці між академічною спільнотою та ІТ-компаніями: «Такий захід є дуже важливим з різних причин. Ми розуміємо, що без роботодавців і без спільної роботи з ними неможливо забезпечити якісну університетську освіту. Роботодавці, у свою чергу, намагаються нам допомагати, адже вони зацікавлені в кваліфікованих кадрах та новому потенціалі.  Думаю, цей вплив  ІТ-компаній буде нарощуватися в позитивному сенсі і ми перейматимемо досвід країн Євросоюзу, де співпраця університетів з потенційними роботодавцями для студентів є дуже ефективною. Ми рухаємося в цьому напрямку, і саме такі заходи допомагають розбудовувати оту синергію між компаніями та університетською спільнотою».

Після відкриття розпочалися лекції, присвячені різноманітним практичним аспектам оволодіння комп’ютерними технологіями. Цьогоріч доповіді відбувалися у двох секціях – секції програмного забезпечення (Software Section) та секції апаратного забезпечення (Hardware Section). Зокрема, обговорювали питання створення автономних дослідницьких дронів, вбудованих систем, розробки штучного інтелекту, машинного навчання тощо. Фахівці з ІТ-компаній розповіли про популярну мову програмування Python,UX/IX дизайн і дали поради щодо створення першого стартапу. Окрім того, у рамках заходу відбулося представлення студентських проектів.

Leopolis.news