logo
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
21/02
20/02
13/02
09/02
07/02
06/02
2 ...

Цікаві факти з Білої книги Служби зовнішньої розвідки України

27-01-2021 21:127029

Цікаві факти з Білої книги Служби зовнішньої розвідки України
Фото: Zn.ua

10 цікавих фактів з Білої книги Служби зовнішньої розвідки України /Zn.ua/

Одна з найзакритіших українських спецслужб опублікувала бюлетень у День зовнішньої розвідки.

Служба зовнішньої розвідки (СЗР) України вперше опублікувала власну “Білу книгу”. Це інформаційний бюлетень, в якому Служба оцінила основні зовнішні загрози нацбезпеки країни у зовнішньополітичній, економічній, інформаційній та інших сферах. Окрему увагу СЗР у документі зі 74 сторінок приділила Росії, яка гнучко змінює тактику дій на українському напрямі, проте стратегічна мета залишається незмінною – не допустити успішної західно-орієнтованої України.

Сьогодні більшість країн світу переоцінюють власні національні зовнішні та внутрішні пріоритети. У “Білій книзі” СЗР наголошується, що в новій реальності обмежена дієвість систем колективної безпеки на тлі поширення практики застосування сили у міжнародних відносинах і нехтування нормами міжнародного права. 

Редакція ZN.UA пропонує 10 цікавих фактів, які прописані у “Білій книзі” Служби зовнішньої розвідки України під керівництвом генерал-лейтенанта Валерія Кондратюка:

  1. Головною загрозою для України залишається Росія, яка намагатиметься розмити інституції української державності та дискредитувати національної ідеї. Політична мета Росії — дестабілізувати суспільно-політичне життя України до такого рівня, коли "допомога Кремля" стала б єдиним варіантом для забезпечення "виживання". Кремль фактично спробує розпалити в Україні "війну всіх проти всіх", й у цей момент провести політично-диверсійну або силову операцію зі зміни керівництва України. РФ продовжує роздмухувати етнічний автономізм та регіональний сепаратизм у різних регіонах України, зокрема у Закарпатті, Галичині, Бессарабії тощо, а також провокує міжетнічну та міжконфесійну ворожнечу. Особливий акцент робиться на поглиблення суперечностей за лінією «центр-регіони».
  2. У Криму, який у Білій книзі згадується 25 разів, Росія створила потужне міжвидове угруповання військ з понад 32 тисяч осіб. "За роки окупації Криму маємо достатньо і відкритих, і закритих розвідувальних даних, щоб підтвердити той факт, що Москва, попри декларативні заяви, ніколи не розглядала Крим у вимірі розвитку його економічного потенціалу. Росія там активно нарощує ударні спроможності ЗС РФ, збільшуючи чисельність військ та оснащення новими зразками озброєння і військової техніки, з одночасним формуванням умов для посилення на цій території їх ядерного потенціалу", - йдеться у бюлетені. Кремль розглядає Крим насамперед у військовому плані (концепція «непотопляемый авианосец»), нехтуючи економікою та екологією.
  3. Україна розташована у критичній зоні поєднання економічних та безпекових загроз. Поки весь світ намагається оговтатися від економічних наслідків пандемії ковіду, Росія підриватиме економічний потенціал України. Посилення фінансового тиску та енергетичного шантажу України є економічною загрозою для нашої країни. РФ розширюватиме санкції проти України, намагатиметься витіснити українських виробників із традиційних ринків збуту, намагатиметься дискредитувати українські підприємства на міжнародних ринках. РФ намагатиметься інвестиційно ще глибше проникнути на ринки України через підставні структури. “На фоні зростання внутрішньополітичних протиріч це формує високий потенціал виникнення для держави системної кризи. На сьогодні визначальним зовнішнім фактором, який стримує реалізацію такого сценарію, є всебічна підтримка нашої держави Заходом”, - йдеться у “Білій книзі” СЗР.
  4. Росія прагне домінувати в українському інформаційному просторі. Це є однією з передумов підготовки до агресії проти України. Основне завдання РФ на цьому напрямку – протиставити українську владу та народ, одночасно втлумачуючи думку про безальтернативність для України розвитку співпраці з Росією. На міжнародному рівні Росія продовжуватиме нав’язувати світу образ України як нібито «потенційно мілітаристської, фашистської держави та загрози для сусідів» із формуванням уявлення про Україну як «джерело безпекових загроз» для Європи. Для трансляції цього меседжу РФ активно залучає й Білорусь.
  5. На міжнародному рівні Росія намагатиметься перевести питання України у список другорядних, дискредитуючи відносини нашої країни із сусідами та партнерами, й продовжуючи нічим необґрунтовану тезу про “громадянську війну”. До цього напряму варто віднести й спроби Кремля легітимізувати окупацію Криму, квазіреспублік на Донбасі, прориву міжнародної ізоляції та уникнення міжнародних санкцій. Як правило, ці наративи камуфлюються меседжами про необхідність спільної протидії новим викликам і загрозам міжнародній/регіональній безпеці, яка неможлива без повернення у взаємодії між Заходом і Росією до business as usual.
  6. Використання Росією кіберпростору для проведення операцій впливу зростає. У “Білій книзі” СЗР наголошується, що основними факторами є вища ефективність інтернет-технологій через нижчі витрати й охоплення ширшої закордонної аудиторії; ширший спектр застосування, що дозволяє цілеспрямованіше впливати на обрані цільові аудиторії і швидко змінювати тактику роботи у залежності від ситуації; забезпечення (при необхідності) анонімності авторства контенту, що надає можливість здійснювати вплив через третіх осіб, нібито не причетних до РФ експертів, медійних осіб тощо.
  7. Зовнішніми екологічними загрозами для України у СЗР називають зміну клімату внаслідок глобального потепління; привнесенні ззовні/транскордонні спалахи епідемій та епізоотій; господарська діяльність РФ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях та Криму, що порушує екологічну рівновагу у Чорному та Азовському морях.
  8. Серед терористичних загроз для України СЗР також виокремлює не стільки міжнародні угруповання та релігійні екстремістські організації, скільки Росію, діяльність якої кваліфікуються як спонсорство тероризму. Від терористичних дій РФ постраждали також і громадяни іноземних держав. Йдеться про збиття малайзійського літака рейсу МН-17, отруєння Скрипалів та Навального.
  9. Бюджет СЗР сягає майже чотирьох мільярдів гривень. Лише за останні 5 років Служба, з огляду на об'єктивні можливості держави, недоотримала критично необхідні для посилення її розвідувальних спроможностей 6,8 млрд грн. Ухвалений на 2021 рік бюджет СЗР покликаний змінити цю несприятливу тенденцію та стати справді бюджетом розвитку.
  10. Служба зовнішньої розвідки працює над тим, щоб стати повноправним учасником системи комунікації розвідувальних та спеціальних служб НАТО, маючи у планах активізацію та розширення присутності української розвідки у профільних колегіальних структурах НАТО та ЄС.

Детальніше про головні зовнішні загрози для України читайте у статті голови СЗР України Валерія Кондратюка “Релакс не на часі”.

Leopolis.news