logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Яке майбутнє Журавнівського обласного дитячого протитуберкульозного санаторію?

20-05-2021 10:496416

Яке майбутнє Журавнівського обласного дитячого протитуберкульозного санаторію?

Уже вдруге протягом останніх тижнів до селища Журавна приїжджає голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, народний депутат Андрій Кіт, представник національної служби здоровя Маряна Возниця, керівники структурних підрозділів обласної ради. Питання, яке потрібно вирішити – яке подальше майбутнє Журавнівського обласного дитячого протитуберкульозного санаторію. Попри бажання всіх зацікавлених у збереженні медичного закладу сторін, треба сказати відверто, що сьогодні майбутнє закладу виглядає поки що «туманно». В першу чергу це стосується сьогоднішнього профілю медичного закладу, а також людей, які тут працюють. І йдеться як завжди про гроші: хто має фінансувати і що конкретно фінансувати…

Цього року Журавнівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій міг відзначати ювілей – 65 років: у вже далекому 1956 році на базі госпіталю для інвалідів війни, через непросту ситуацію із захворюваністю на туберкульоз було створено дитячий протитуберкульозний санаторій. Прекрасні природні умови: ліс, річка, чисте повітря мали сприяти лікуванню і оздоровленню дітей.

За медпоказами діти скеровувалися до цього закладу на лікування і реабілітацію, і могли без відриву від навчання покращувати своє здоров’я. І так було: тут пролікувалися десятки тисяч дітей з цілої України, а заклад навіть в один час був у республіканському підпорядкуванні. На базі дитячого санаторію проходила Всесоюзна конференція по дитячому туберкульозу, в якій брав участь головний пульмонолог СРСР. 

Останні 30 років дитячий санаторій мав статус комунального медичного закладу Львівської обласної ради.

Реформа медичної галузі не оминула і протитуберкульозний дитячий санаторій. Виявилося, що заклади такого типу державі сьогодні не потрібні, НСЗУ їх не фінансує, а утримувати за рахунок обласного бюджету – немає змоги. Функціонери від медицини кажуть, що дітей з туберкульозом – «не має бути»… Але це функціонери, а статистика каже інше: ситуація з туберкульозом в Україні дуже складна – починаючи з 1995 р. зареєстрована епідемія туберкульозу, вона невпинно прогресує та набуває загрозливих масштабів. Проблема вийшла за межі суто медичної на державний рівень.

В Україні станом на кінець 2020 року зареєстровано 675 671 хворих на туберкульоз, що дорівнює 1,4% від усієї чисельності населення країни, із них кількість хворих з активними формами туберкульозу становить 144 041 (21,2%). З 1990 року захворюваність за всіма формами туберкульозу збільшилась в 2,6 рази, або з 32,0 до 83,3 на 100 тис. населення. Щороку помирає від цієї хвороби 10-11 тис. хворих на туберкульоз, що становить більше 30 чоловік в день. В 1995 році ВООЗ зафіксувала в Україні епідемію туберкульозу, оскільки кількість хворих перевищувала 1% населення. Епідемія невпинно прогресує і набуває загрозливих масштабів. 

Захворюваність на туберкульоз серед дітей збільшилася в 2,1 рази (з 4,7 до 8,8 на 100 тис. населення), що є несприятливою прогностичною ознакою. Крім того, 67,4% вперше захворілих на туберкульоз становлять особи найбільш працездатного і репродуктивного віку – від 20 до 50 років, хоча підвищення рівня захворюваності на туберкульоз спостерігають у всіх вікових групах. Отже, туберкульоз руйнує трудовий потенціал нашої держави… 

Складається враження, що сьогодні у «загальнодержавному хаосі» медицина не бачить і не чує ні статистику, ні реальну ситуацію… Кілька років тому у районі, який займав «перші» місця в області за рівнем захворюваності на туберкульоз, було закрито тубдиспансер у Журавні, минулого року у Жидачеві закрили амбулаторне відділення Центру легеневого здоров’я. Настала черга санаторію… У всіх випадках просте формулювання: нема за що утримувати. Уже ніхто не виходить з потреби лікування, всі виходять із можливостей. Рано чи пізно це може призвести до надзвичайних наслідків, але хто сьогодні в державі думає про медицину, окрім коронавірусу, який і близько не можна порівнювати навіть за смертністю з туберкульозом…

Сьогодні у санаторії ще працює 139 людей: медики, педагоги, обслуговуючий персонал. Для більшості цих людей робота в цьому закладі – єдиний дохід на всю сімю, оскільки на території Журавнівської ОТГ – іншої роботи просто немає…

Це все добре розуміє голова обласної ради Ірина Гримак, але в сьогоднішніх умовах існування закладу так, як він існував до сьогодні – неможливе. Заклад чекає реорганізація.

Що пропонують власники – Львівська обласна рада? Перше, що треба зробити, на їхню думку – реорганізувати заклад в комунальне неприбуткове підприємство КНП. Це, так би мовити, справи «технічні», бо тільки так заклад може отримати «пакет медпослуг» від НСЗУ. 

Ірина Гримак і Мар’яна Возниця пропонують, що на базі закладу мають паралельно працювати 3 напрямки: медичний – реабілітація дітей після коронавірусу, спробувати підписати кілька пакетів медпослуг з НСЗУ. На базі школи можна створити дитячий дошкільний заклад, і на базі бальнеологічного відділення – діагностичний центр. 

Попри благі наміри і підтримку обласної влади та безпосередньо нардепа Андрія Кота, зрозумілим є те, що всі ці задуми треба ще втілити в життя. В той же час, санаторій має фінансування тільки до 1 червня. Реально, підписати «пакети медпослуг» з НСЗУ можна буде лише з 1 квітня 2022 року, за умови виконання необхідних вимог НСЗУ... 

Це розуміють в Журавнівській ОТГ, тому голова Василь Вітер насамперед висловив щиру вдячність за те, що Ірина Гримак особисто приїхали вже вдруге до ОТГ, щоб посприяти у вирішенні цього непростого питання. Адже не слід забувати, що у Журавні є міська лікарня, яка теж має проблеми з фінансуванням, і тому потрібно враховувати всі нюанси при плануванні медичних послуг, які фінансуватиме НСЗУ. 

Ірина Гримак після відвідин санаторію мала змогу побувати і у міській лікарні, де директор закладу Ярослав Овсянецький розповів про нинішній день медзакладу, про проблеми з функціонуванням паліативного відділення. 

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що в будь-якому разі Журавнівський обласний дитячий протитуберкульозний санаторій чекають зміни. Поки власнику – Львівській обласній раді – треба думати, де знайти кошти, щоб дофінансувати бюджетний рік. Адже, навіть у найкращому випадку, фінансування від НСЗУ можна буде отримати тільки через рік… А щодо персоналу, скоріш за все буде велике скорочення, тому люди мають це знати…

Андрій ДАНИЛЕЦЬ, для Leopolis.news