logo
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
19/04
2 ...

Операція щодо «вагнерівців» готувалась з відома США – розслідування CNN

08-09-2021 13:247386

Операція щодо «вагнерівців» готувалась з відома США – розслідування CNN

Спеціальна операція щодо «вагнерівців» відбувалася з відома і очікуваної підтримки Сполучених Штатів.

 

Про це розповіли троє колишніх високопоставлених чиновників української військової розвідки американському виданню CNN, передає «Радіо Свобода».

Як розповіли розвідники, російських найманців нібито запросили на роботу з охорони нафтових потужностей у Венесуелі, запропонувавши 5 тисяч доларів на місяць. На пропозицію відгукнулися «сотні» росіян, що дозволило під час розмов виокремити тих, хто міг бути причетний до воєнних злочинів.

«Ми почали телефонувати їм і казати: «агов, друже, гаразд, розкажи мені про себе, може, ти насправді не боєць, а водопровідник чи щось таке… І вони почали розповідати про себе, надсилати документи, військові квитки та докази, що вони воювали. І ми такі: «бінго, ми можемо це використати», – цитує одного зі співрозмовників CNN.

Як стверджує видання, джерела надали відео, на якому російські та проросійські бойовики на сході України тримають уламок збитого військового літака. Деякі претенденти на «роботу» пов’язували себе зі збиттям малазійського пасажирського літака MH17, на борту якого загинуло 298 людей.

«Двоє були присутні при запуску ракети, яка збила MH17. Ще четверо були членами угруповання, відповідального за збиття нашого військового літака і вбивство щонайменше 70 наших найкращих людей. Ідентифікувати і покарати цих людей було нашим головним інтересом», – йдеться в коментарі іншого учасника операції.

Як зазначають у виданні, до підготовки була причетна й американська розвідка, та офіційно Вашингтон заперечив свою причетність.

Українські розвідники зрештою відібрали 28 росіян, ймовірно причетних до злочинів на території країни, і ще п’ятьох, які не мали до них стосунку, аби уникнути підозр. Спершу їх планувалося забрати рейсом до Туреччини, але через епідемічні обмеження з Росії можна було перетнути кордон тільки з Білоруссю. Найманців доправили автобусом до Мінська, звідки вони мали вилетіти нібито до Венесуели.

Однак у столиці Білорусі виникла затримка, в ході якої росіян помістили до санаторію «Білорусочка» за 15 хв їзди від міста. За кілька годин до вильоту їх затримали білоруські спецслужби. За словами колишнього президентського радника Білорусі, який коментував на умовах анонімності, Мінськ спершу вважав, що росіяни приїхали, аби дестабілізувати країну перед прийдешніми виборами.

Зрештою 32 затриманих повернули до Росії, 33-й, який мав подвійне російсько-білоруське громадянство, залишився в Білорусі.

CNN цитує одного зі своїх співрозмовників, який вважає, що «провал операції був серйозним ударом по українській розвідці», яка працювала над нею близько 18 місяців.

«Якби ці люди опинилися тут, в Україні, деталі їхніх злочинних діянь стали б відомі всьому світу. Україна могла притягнути їх до відповідальності і показати, що наша боротьба з Росією серйозна і ми не здамося», – заявив розвідник.

Згідно з матеріалом, українське командування не коментувало виданню цю ситуацію. Головне управління розвідки Міністерства оборони України також не коментувало матеріал публічно.

 

Як повідомляли, в інтерв'ю журналістці Наталії Мосейчук Президент України Володимир Зеленський відкинув причетність глави Офісу президента Андрія Єрмака до зриву так званої операції із захоплення «вагнерівців». Натомість він зізнався, що розповів Лукашенку усе про «вагнерівців».

Як відомо, 29 липня 2020 року у Білорусі були затримані 32 іноземні бойовики, яких потім ідентифікували як росіяни з ПВК Вагнера. За версією білоруської влади вони нібито прибули до Білорусі, щоб дестабілізувати обстановку напередодні президентських виборів. Частина затриманих значаться в базі «Миротворця» як ті, що воювали на Донбасі та в Сирії. Російський терорист Захар Прилєпін підтвердив, що серед пійманих у Білорусі найманців є колишні бойовики його «батальйону».

А 14 серпня Білорусь видала Російській Федерації усіх затриманих бойовиків з групи Вагнера, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Тоді головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що бойовиків ПВК Вагнера в Білорусі насправді планувала затримати Україна, але спецоперація зірвалася.

Також у серпні 2020 року журналісти Яніна Соколова та Юрій Бутусов звинуватили Єрмака у зриві затримання банди «вагнерівців» – ймовірної операції, яку охрестили «найкращою в історії українських спецслужб». Президент та керівник ОП тоді це заперечили.

Згодом президент РФ Володимир Путін заявив, що групу росіян, яких затримали в Білорусі як найманців приватної військової компанії, заманили в країну в межах операції американських та українських спецслужб.

Наприкінці грудня п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що наприкінці 2018 року  він санкціонував проведення спецоперації спецслужб із затримання найманців ПВК «Вагнер».

Leopolis.news