logo
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
21/02
20/02
13/02
09/02
07/02
06/02
2 ...

Лондонська донька Козака закликала підтримати українців

18-04-2022 17:045646

Лондонська донька Козака закликала підтримати українців

Донька підозрюваного в держзраді Тараса Козака, навчаючись в престижному коледжі у Великобританії, закликає підтримати українців /«Наші гроші. Львів»/

 

Видання «Наші гроші. Львів» з’ясувало, що донька підсанкційного нардепа Тараса Козака навчається та живе у Лондоні. У журналі «Everning standart» дівчину представили як 20-річну студентку Лану Козак, яка родом зі Львова і яка керує збором пожертв для українців.

***

Дівчина дала кілька інтерв’ю щодо України. У жодному з них не згадано, що її батьком є Тарас Козак, якому у травні минулого року повідомили про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму. Наразі Козак перебуває у міжнародному розшуку.

В одному з інтерв’ю вона розповіла, як пропускаючи пари, облаштувала стенди для збору пожертв у різних коледжах Лондона. Роксолана Козак також згадала, що переживає за свою матір та брата, які живуть у Львові.

Про родичів згадувала і в ще в одному інтерв’ю. Там вона розповіла, як мати Руслана під час повітряних тривог ховається в «сімейному бункері».

«Моя мама зараз в Україні, а всі інші з моєї родини – ні, вони були у відпустці в Єгипті (пізніше вона повідомила, що вже всі вдома – ред.). І взагалі не можуть повернутися в Україну, тому просто залишаються там. Моя мама одна, згідно з новими правилами, може приїхати з нашим собакою до Великобританії, але через ситуацію, що склалася зараз на кордоні, вона не хоче їхати», – розповідала Роксолана Козак на початку березня.

Школа в Лугано, вища освіта – в Лондоні

Згідно з даними Слідство.інфо, Тарас Козак від першого шлюбу має двох дітей, 20-річну Роксолану і 28-річного Романа. А зараз у нього є цивільна дружина Наталія Лавренюк, яка теж народила йому дитину, повідомляло Радіо Свобода.

Редакція «Наші гроші. Львів» верифікувала профіль Роксолани Козак в Instagram. Там вона також називається «Lana Kozak». Так само вона себе називає у профілі на Linkedin.

У профілі вона написала про своє навчання у приватній американській міжнародній школі-інтернат TASIS в Швейцарії. Вона вчилась тут з 2016 по 2019 рік. Про це також свідчать інші публікації про дівчину та відео на YouTube із вручення дипломів.

Роксолана Козак, фото з її сторінки в Instagram

TASIS – це приватна школа-інтернат у Лугано (Швейцарія). Рік навчання, за даними на сайті школи, коштує 91 тис. швейцарських франків. При вступі також треба заплатити реєстраційний у 3 тис. франків та одноразовий внесок на покращення кампусу – 5 тис. франків. Відтак три роки навчання Роксолани Козак коштували приблизно 281 тис. швейцарських франків. Що становить 8,8 млн грн.

Школа в Швейцарії, де навчалась Роксолана Козак. Фото з сайту школи

Дівчина закінчила школу з блискучими оцінками, що дозволило їй обирати університети і вона вирішила продовжити навчання в Лондоні – у Central Saint Martins, University of The Arts London, де зараз здобуває бакалавра із Fashion-журналістики, тобто планує писати про моду.

Central Saint Martin – один з найстаріших навчальних закладів із дизайну у світі, заснований 1854 року. Цей коледж закінчили такі відомі дизайнери і модельєри як John Galliano, Alexander McQueen, Stella McCartney.

Станом на 2019 рік навчання на бакалавраті, яке триває три роки, коштувало 23 тис. фунтів за рік. На сайтах для студентів, пишуть, що орієнтовна вартість проживання в Лондоні для студентів (житло, книги, особисті витрати тощо) становить від 8 тис. фунтів на рік. Тобто, загалом навчання в Лондоні обійдеться студентці Лані Козак приблизно у 3,6 млн грн.

Готель за три тисячі євро на добу

Завдяки «ліфтолукам» Роксолани Козак можна зрозуміти, що вона справді любить моду і шанує дорогі бренди. На одній із фотографій вона має на плечі сумку Christian Dior, на другій – позує у темній куртці Prada з блакитним підкладом, на третій – у вкороченій дублянці Jacquemus, на четвертій – із сумкою Bottega Veneta.

Роксолана Козак досить часто відвідує Україну, наприклад, була у Львові на Різдво цьогоріч. Судячи з її сторіс, вона мешкала в будинку в Сокільниках, на вулиці Садовій, що належить її матері.

Будинок в Сокільних, з якого Роксолана Козак публікувала сторіс (фото: Наші гроші. Львів)

А також відвідує Edem Resort Medical & Spa Ігоря Кривецького, коли буває в Україні, де економ-номер коштує приблизно 5 тис. грн на добу.

Щодо закордонних подорожей, то, наприклад, донька Козака та її подруга публікували фото з їх спільного відпочинку у готелі Danai beach resort & villas. Це п’ятизірковий курортний готель в Греції, в регіоні Халкідікі. Тут є приватний пляж, три ресторани для гурманів, ресторан на набережній, повноцінний спа-центр та освітлені тенісні корти. У ванних кожного номеру для гостей пропонують туалетно-косметичні засоби Bulgari.

Справа – фото зі сторінки Instagram готелю Danai Beach Resort, зліва – скрін зі сторіс в Instagram Роксолани Козак

Найдешевший номер на двох тут коштує від 550 євро на добу. Але вона та її подруга публікували фото номеру із власним басейном. Ми знайшли аналогічні фото на сторінці готелю в Instagram.

Зліва – фото зі сторіс, справа – із сторінки готелю в Instagram

У готелі нам повідомили, що на фото –  Danai Villa, площею 195 кв. м для 4 осіб. Проживання в ній на цей рік коштує від 3150 до 5100 євро на добу, в залежності від обраного місяця. Додайте до цього харчування, наприклад, на Booking вказано, що в ціну включено лише сніданок, а напівпансіон коштує понад 2 тис. грн за добу з людини.

Вілла Danai, фото із Booking

Окрім того, редакція виявила, що три роки тому Роксолана Козак з подругою відвідувала росію, а саме москву. Подруга опублікувала відео-сторіс із Козак, а також сторіс свого сніданку з московського готелю Lotto.

Зліва вигляд з готелю на Google Maps, справа – скрін із сторіс

Це п’ятизірковий готель «з розкішними номерами та ультрасучасними зручностями розташований у фінансовому й торговому центрі Москви, з великим спа-центром і 20-метровим критим басейном», –  написано на Booking. На сайті готелю ціни за добу стартують із 370 доларів, але є і за 5,5 тис. доларів.

Роксолана Козак у Москві (скрін із сторіс)

Не спілкується, але платить?  

Ми звернулись за коментарем до Роксолани Козак про те, чи спілкується вона з батьком, хто фінансував і фінансує її навчання. Вона відповіла, що її батьки розлучились, коли вона була зовсім маленька і з того часу вона з батьком не спілкується. Питання щодо коштів вона проігнорувала.

Ми ще раз уточнили питання. Спитали, можливо, кошти на навчання належать її матері Руслані Козак або ж бабусі Софії Козак, або ж фінансує навчання її дядько Богдан Козак. А також – про те, хто оплачував відпочинок в 5-зірковому готелі в Греції та чим був зумовлений візит до москви. Проте відповіді більше не отримали.

Не знайшли ми також і підтвердження фінансової стійкості її матері Руслани Козак – за даними бізнес-реєстрів, вона не була засновницею підприємств та офіційно їй не належать частки у сімейному бізнесі родини Козаків. Вона не була зареєстрована ФОПом.

Нагадаємо, мама Тараса Козака Софія Козак та його брат Богдан Козак є власниками готельно-відпочинкового комплексу «Наварія-Нова» біля Львова. Софії Козак також належить кафе «Зустріч» на вулиці Хмельницького у Львові. Вона має частку й у кількох підприємствах, заснованих відомою фірмою «Керамбуд». Це підприємство належить Богданові Козаку та Сергію Медведчуку, братові Віктора Медведчука.

Братам Козака і Медведчука належить ТОВ «Бетонбуд». А крім того, Богдан Козак також є співвласником ринку «Галицьке перехрестя»,  будівельних компаній «Будімекс» та «Атлантбуд-всесвіт». Йому належить фірма «Зелений Бір», що в Брюховичах біля Львова володіє 5 га землі.

20 січня цього року Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило проти Козака санкції.
Вони передбачають заморожування всіх активів і майна підсанкційних осіб на території США, а також заборону американським фізичним і юридичним особам здійснювати будь-які фінансові або інші операції з такими особами.

«На жаль, санкції розповсюджуються лише на того, хто є у списку. А на доньку і сина – вже ні. Навіть якщо підсанкційна особа надає їм кошти. Це мій найбільший біль по санкціях», – прокоментувала Антоніна Волкотруб, аналіткиня «Центру протидії корупції».