logo
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
2 ...

Уряд запропонував бізнесу: не будемо виключати електрику, якщо придбаєте її за кордоном. Чому підприємці не в захваті від цієї ідеї

13-01-2023 12:383477

Уряд запропонував бізнесу: не будемо виключати електрику, якщо придбаєте її за кордоном. Чому підприємці не в захваті від цієї ідеї
Фото: ілюстративне

Кабмін придумав для бізнесу схему, яка має дозволити стабільно працювати навіть під час виключення електрики. Звучить як порятунок виробництва? Але підприємці скептичні до ідеї уряду і не квапляться користуватися пропозицією. У чому проблема?

Нестабільне постачання електроенергії у листопаді-грудні змусило 66% компаній змінити графік, 40% – зменшити виробництво, 12% – закрити частину офісів, відділень, торгових точок, свідчить нещодавнє опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). «Російські ракети» в листопаді забрали у України понад 12% продуктивного часу, порахували економісти Олексій Блінов та Сімеон Дянков, пише Forbes.ua.

На початку 2023 року Кабмін запропонував підприємцям рішення – бізнесу, який імпортує електроенергію, забезпечать безперервне електропостачання. Пропозиція трохи запізнилася: 85% підприємств вже встановили генератори, свідчать результати опитування ЄБА серед членів асоціації.

Бізнес міг купувати у постачальників електроенергію з-за кордону ще з моменту запуску ринку електроенергії, пояснили в «Укренерго» у відповідь на запит Forbes. Січнева постанова уряду дозволяє уникнути планових відключень до 30 квітня, якщо обсяги імпорту будуть не менше місячного споживання у вересні. Щоправда аварійні вимкнення для запобігання аварій можливі, уточнили в «Укренерго».

Генератори vs імпорт електрики

«Я чув про цю ініціативу, але не розумію, як все має працювати: у кого ми маємо купувати імпортовану електроенергію», – каже Ігор Гуменний, засновник UBC Group, на двох заводах якої виробляють холодильне обладнання. 

Бізнес має звернутися до постачальника, трейдера, щоб придбати імпортну електроенергію, описують процедуру в «Укренерго». «Бізнес може прийти із комерційною пропозицією про постачання імпортної електроенергії. Їм треба внести зміни у діючі договори: підписати додаткову угоду, змінити умови оплати і вартість», – пояснює Василь Гончарук, заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів. За його словами, гіпотетично це не складна процедура. 

Питаннями імпорту зараз займається не лише державна «Енергетична компанія України», а й приватні «ЕРВ», група «ДТЕК» Ріната Ахметова, говорить міністр енергетики Герман Галущенко.

У меткомбінаті «АрселорМіттал Кривий Ріг», одному з найбільших підприємств України, відмовились розповісти Forbes, чи розглядають питання придбання імпортної електроенергії.

Можливість купувати імпортну електрику має найбільше зацікавити підприємства, у яких невелика частка електроенергії у собівартості – 5–10%, заявляв раніше голова енергокомітету ВР Андрій Герус. «Але вона [частка] їм критично необхідна», – додає він.

«Постанова недолуга і не вирішить питань бізнесу», – говорить Forbes на умовах анонімності людина, добре ознайомлена з ситуацією в Міненерго.

Сам бізнес тільки знайомиться із пропозицією влади. Керівниця виробничого напряму корпорації «Біосфера» Любов Григорян дізналася про ініціативу уряду, коли побачила запитання Forbes. 

Компанія давно знайшла для себе рішення на випадок відключень. СЕО та власник корпорації Андрій Здесенко заговорив про придбання генераторів ще у вересні, після російської атаки по Харківській ТЕЦ, розповідає вона. «У вересні ця думка виглядала неочікувано: це дуже дорого», – каже Любов Григорян. Але ризик був надто високий: втрата виробництва і ринку. 

У «Біосфери» в Україні три заводи, які виробляють товари для прибирання та гігієнічну продукцію. Щоб уникнути простою, корпорація купила шість промислових генераторів потужністю 630 кВт, 645 кВт, 750 кВт. «Витратили €300–350 000 плюс €150 000 на підключення і додаткове обладнання, – говорить Григорян. – Зараз вартість генераторів була б удвічі вищою».

Тільки за 11 місяців 2022 року в Україну імпортували 354 000 генераторів на понад 1 ГВт потужності, що дорівнює одному енергоблоку Хмельницької АЕС.

У листопаді завод «Біосфери» у Фастові під Києвом простоював добу-дві у блекаути, розповідає вона. Генератор на 750 кВт вирішив проблему. Якщо і надалі будуть обстріли, бізнесу надійніше працювати з генераторами, говорить Дар’я Орлова, аналітик ExPro Electricity.

За задумом уряду, придбання імпортної електроенергії убезпечить від планових вимкнень, але залишаються аварійні. «Для мене що аварійне, що планове вимкнення: якщо світла нема – завод стоїть», – говорить Ігор Гуменний. Він придбав для своїх заводів генератори на €300 000. Вироблена ними електроенергія удвічі дорожча за промисловий тариф. «Якщо виникає питання зупинки виробництва, вартість електроенергії, а з ним і собівартість продукції зміщується на другий план», – говорить підприємець.

Чи вигідно імпортувати електроенергію для бізнеса

Корпорація «Біосфера» платить за електроенергію з мережі від 5,23 до 5,90 грн за кВтгод. Вироблена генераторами електроенергія обходиться у 12 грн за 1 кВтгод. Фінальна ціна за місяць залежить від того, скільки користуються генераторами. У листопаді підвищення було невисоким: 5,80 грн за кВтгод. На січень заклали ціну 9 грн за кВтгод, розповідає Григорян.

Частка вартості електроенергії у собівартості товарів «Біосфери» залежить від різновиду продукції. Наприклад, виготовлення пакетів для сміття потребує найбільше електроенергії, частка у собівартості може сягати 6–10%.

Кінцева цінова пропозиція імпортованої електроенергії може бути близько 10 грн за кВтгод, говорить Василь Гончарук.

Чи вигідно це? Потужності корпорації «Біосфера» нині споживають приблизно 1,6 МВт на місяць. Якщо з мережі отримали 1 МВтгод і 0,6 МВтгод виробили на генераторі, середній тариф складе 8 грн за кВтгод. У разі імпорту та 10% роботи на генераторах через аварійні вимкнення середній тариф складе 10,2 грн за кВтгод. «Невигідно», – констатує Любов Григорян.

Керівниця виробничого напряму «Біосфери» не вірить, що європейську електроенергію доставлять заводу в Дніпрі: керівники ДТЕК кажуть, що через зруйновані трансформатори і підстанції є велика проблема із передачею електроенергії на великі відстані.

Імпортну електроенергію треба транспортувати через сотні кілометрів через Україну. Чи є така можливість? «Я сумніваюся, бо фактично мережа працює в аварійному режимі», – говорить Гончарук з Асоціації постачальників енергоресурсів. Він каже, що учасники ринку, з якими він спілкувався, не розуміють, як практично реалізується запропонований механізм. Імпорт електроенергії з Європи для бізнес-споживачів у нинішніх реаліях технічно майже нереально здійснити, вважає Гончарук.

У Міненерго оптимістичніші щодо своєї ініціативи – з 1 січня Україна почала імпортувати електоенерегію, говорить міністр Галущенко. В «Укренерго» розповіли Forbes, що наразі технічно максимально можливий обсяг імпорту з Європи в Україну – 700 МВт. «Поки обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту, але імпорт значно знизить обсяг небалансу», – заявили в Міненерго.

Leopolis.news