logo
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
2 ...

З панчішного цеху в керівники Західного управління Держпраці. Клан Шпєликів-Єзерських

10-04-2023 14:173887

 З панчішного цеху в керівники Західного управління Держпраці. Клан Шпєликів-Єзерських
Видання “Справа №омер” опублікувала матеріал про чинну начальницю Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Єзерську Оксану Іванівну, її кар’єрний шлях, сім`ю та здобутки.  З 2014 року Єзерська... /"Вежа"/

 

З 2014 року Єзерська обіймала посаду керівника успішної львівській ТОВ “Українська панчішна компанія”, виробника відомих шкарпеток DUNA. Однак, через два роки у 2016 р. вона вирішила змінити перспективний бізнес на державну посаду заступника начальника управління з питань праці при ГУ Держпраці у Львівській області, з щомісячною зарплатою в 15 тис. грн. Вже за рік вона стала начальником управління, і перебувала на цій посаді аж до 2022 р.

Примітно, що корупційні скандали пов`язані з Держпрацею — явище не часте. Однак за керівництва Єзерської, її управління все ж “прославилось”. Так, у грудні 2021 р. було затримано головного інспектора управління Держпраці у Львівській області Віталія Мітіна, якого обвинувачували в отриманні хабаря в 400 $. Як тоді писали “Наші гроші” між прокурором та Мітіним була укладена мирова угода, згідно з якою інспектора оштрафували на 25 тис. грн та заборонили обіймати організаційні й адмінпосади в органах влади строком на 1 рік. З власних джерел стало відомо, що тоді Мітін діяв не з власної ініціативи, а за вказівкою Єзерської. Коли інспектора затримали, Єзерська побоюючись спішно втекла за кордон, під приводом декретної відпустки. Повернулась коли з Мітіним було досягнуто домовленості про його мовчання. Це лише одиничний випадок, що потрапив в публічне поле, та поговорюють, що подібна практика за керівництва Єзерської, має системний характер.

У 2022 році структура Держпраці були реформована. В результаті головні управління в областях були ліквідовані та створені нові міжрегіональні. Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці об’єднало чотири області – Львівську, Закарпатську, Рівненську та Волинську області, з головним офісом у Львові. Як не дивно, керівником новоствореного західного управління стала саме Оксана Єзерська.

Цікаво, що до ліквідації львівського ГУ Держпраці, протягом семи років її незмінним керівником залишалась Вільхова Ольга Орестівна, яку рівно за місяць до початку реформи звільнили. Вільхову, на посаді керівника львівського ГУ Держпраці, змінила саме Єзерська, яка й очолила процес ліквідації структури, а згодом і новостворений підрозділ. До слова, Вільхова не одноразово позивалась до суду щодо визнання протиправним і скасування наказу про її звільнення. Суд вона виграла, її поновили у листопаді минулого року, але за декілька днів вона звільнилась, так би мовити, довівши всім, що звільнення було безпідставним.

Сам процес ліквідації старого управління та створення нового, під пильним керівництвом Єзерська, аж ніяк не пройшов гладко. За законом, під час реструктуризації підрозділу, штат переводять, шляхом звільнення зі старої структури та призначенням в новоутворену установу, на рівнозначні посади, або за відсутності таких, на інші, за згодою держслужбовців. Однак, Єзерська вирішила, що на новому місці їй не потрібні працівниці, які перебувають у декретній відпустці, а також ті хто пішов захищати Україну в складі лав ЗСУ. Таким чином, в лютому цього року розгорівся скандал, щодо незаконного звільнення цілого ряду працівників у Львівській та Івано-франківській областях.

“Еспресо” з цього приводу провела своє журналістське розслідування, та опублікувала статтю під заголовком “Ліквідація (НЕ)реорганізація. Чи законно в управліннях Держпраці звільняють працівників.

“Я в суд не подавала. Спочатку думала, вагалася, але в Оксани Іванівни, так би мовити, є зв’язки, знаємо, що її чоловік працює в одному зі львівських судів. Страшно стало. Зрештою, вона має вплив і нічого, скоріше за все, з цього не вийде”, – розповідає Ярина Ходачок, яка впродовж кількох років працювала головною спеціалісткою Головного управління Держпраці у Львівській області.

Чоловік нашої героїні, Руслан Єзерський дійсно є суддею Шевченківського районного суду м. Львова. І схоже, що саме у впливових зв’язках чоловіка криється секрет успіху Оксани Єзерської. Нам вдалось з`ясувати завдяки кому саме, Єзерські завдячують такою опікою.

І яке було наше здивування коли з`ясувалось, що цим таємничим покровителем, є директор ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Шпєлик Михайло, про якого ми нещодавно ми писали, що ввірена йому структура з усім рухомим та не рухомим майном перейшла в приватні руки.

З`ясувалось, що свого часу, ще коли Чернега керував Державною службою України з питань праці, Шпелик Михайла мав не аби який вплив на керівництво структури. Поговорюють, що тодішній перший зам Чернеги – Віталій Сажієнко був повністю підконтрольний Михайлу Шпєлику, і саме завдяки Шпєлику на посаду спершу зама, а потім і керівника Державною службою України з питань праці був призначений Дегнера Ігор Анатолійович, яки досі є керівником.

Та все це процеси Всеукраїнського рівня. Повернімось до Львова, та з`ясуємо яким чином Єзерські пов`язані зі Шпєликом. А відповідь банально проста — Руслан Єзерський та Михайло Шпєлик є кумами. Кумами які завжди й всюди підтримують один одного.

Що саме цікаве, невдовзі після призначення Дегнера головою Державною службою України з питань праці, у Львові раптово звільнили керівницю ГУ Держпраці Ольгу Вільхову, а її місце зайняла Оксана Єзерська… Збіг?

А зовсім нещодавно був затриманий підлеглий експерт Шпєлика на вимаганні хабаря. Експерт діяв по корупційній схемі, яку вигадали в ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» спільно з ЦНАП. Ключовим у даній схемі, є висновки, що затверджує саме Оксана Єзерська.

У підсумку ми бачимо, що у Львові діє повноцінна організована злочинна група. До її складу входять експерти, судді та держслужбовців, різних установ. Ми лише почали розбирати це питання, тож незабаром, очікуйте на продовження історії.