logo
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
01/04
30/03
22/03
21/03
15/03
06/03
29/02
28/02
23/02
2 ...

Як вирубують парк «Сколівські бескиди» (ВІДЕО)

25-05-2023 18:532546

Як вирубують парк «Сколівські бескиди» (ВІДЕО)
Фото: zahidfront.com.ua

21 тисяча пеньків, які ніхто не хоче бачити: хто та як рубає національний парк «Королівські бескиди» – відео /Західний інформаційний фронт/

У Національному парку «Королівські бескиди» на Львівщині працівники служби держохорони природно-заповідного фонду виявили наймасштабні вирубки карпатського лісу. Понад 21 тисячу пеньків, що просто стирчать серед лісу чи замасковані гіллям та стовбуринням, деякі облиті переробкою, мовляв старе дерево, але поряд свіжа білесенька тирса.

Понад 21 тисячу зафіксованих фактів незаконної рубки лісу не де-небудь, а в національному заповіднику «Королівські Бескиди». Але, увага, ознак «кримінального чи кримінального правопорушення» не встановлено. 

Рубають уже не один рік. Збитки оцінюють у понад 800 млн грн. На місці, вочевидь, сформувалась круговопорукова група головних набувачів вигоди – лісники, пилорамники, чиновники місцевого самоврядування, активісти і правоохоронці. Тобто, містечковий єгоїстичний ненаситний апетит взяв під ноги загальнонаціональний інтерес і нема на то ради. Це як із бурштином: усі все знають, але через слабкість і корумпованість державних інститутів ніхто не може зарадити нахабному відкритому грабунку  природного багатства України.  

Після того, як ІА «Західний інформаційний фронт» опублікував розслідування «На Львівщині нещадно вирізають національний парк «Королівські  Бескиди»: збитки вже 800 млн грн», де описано протиправну схему, здавалося би, що зібрані докази настільки очевидні («Королівські бескиди» запрошують усіх охочих на «пенькову екскурсію»), що поліція  мала б одразу зареєструвати кримінальне провадження та взятися за розслідування – за енергійної підтримки обласної і місцевої влад, прокуратури, СБУ. Однак наразі маємо так зване «більшовицьке танго» - крок уперед та два назад.

Але передовсім слід нагадати, що Національний природний парк «Королівські Бескиди» створено указом Президента України Володимира Зеленського від 30 листопада  2020 року. Парк є у віданні міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України.

Відтак, Старосамбірське лісогосподарське підприємство (дочірня структура «Галсільлісу», засновником якого є Львівська обласна рада) мало передати Національному парку 9 тис. га комунальних земель. 

Минуло понад два роки. «Галсільліс» земель «Королівським бескидам» не передав. Спитаєте чому? Тут лише скажемо, що в державних актах на землю  виявили численні порушення і розбіжності. Хай там як,   природний парк «Королівські бескиди» хоч завтра готовий прийняти ці акти. Але свою частину роботи на виконання Указу Президента України має таки зробити «Галсільліс». І для цього треба знову шукати гроші на виготовлення нових земельних актів.

Отже, як відповідь на згадану публікацію «Західного інформаційного фронту», відбулося засідання тимчасової контрольної комісії Львівської обласної ради щодо реорганізації окремих дочірніх лісогосподарських підприємств ОКС ЛГП «Галсільліс» під головуванням заступника обради Юрія Холода.

Тільки би вітати такий крок, однак усе пройшло за відомим принципом «будемо карати непричетних і виносити подяки винуватим».

Зокрема, вирішено, що комісія «…звернеться до Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів України з проханням провести службове розслідування діяльності керівництва Національного природного парку «Королівські бескиди».

Вловили? Інспектори зі служби охорони парку виявили і зафіксували численні незаконні рубки. І за це тепер їх мають перевірити (браво, Львівська обласна радо!) На комісії представникам Національного парку закинули, мовляв, на якій підставі ви інспектували вам непереданий ліс?

Депутатам пояснили, що, за законом, вони, інспектори, охороняють територію парку з моменту його створення, незалежно від того, чи передано землі, чи ні. Однак чи то депутати не почули це пояснення, чи то взагалі не хотіли чути службовців парку...

Маніпуляція з метою вигородити свій «рідний» «Галсільліс» була настільки очевидною,  що дехто з депутатів сказав «Стоп! Що ми робимо!? Будемо перевіряти тих, хто викрив незаконні рубки!?» (У цей момент честь Львівської облради була частково відновлена).  Тож комісія вирішила також перевірити Старосамбірське дочірнє лісогосподарське підприємство ОКС ЛГП «Галсільліс».

Можемо підказати, на що слід звернути особливу увагу. На господарську техніку: знаючі люди повідомили, що  у Старосамбірському ДЛГП скоро будуть вивозити ліс хіба що на .. самокатах, бо більше нема на чому.

Другий пункт – служба охорони. Власну охорону вони розпустили, закуповують послуги у сторонньої охоронної фірми, тож нехай покажуть договір матеріальної відповідальності. Якщо він є, то, можливо,  саме ця фірма мала хоча би частково компенсувати зафіксовані збитки, завдані лісам Карпат.

Ну і найважливіше. Понад 21 тисяча зафіксованих фактів незаконної рубки лісу у Національному парку «Королівські Бескиди» – це лише територія одного лісництва.  У структурі ж «Галсільлісу» є 18 дочірніх лісогосподарських підприємств, що розділені на 44 лісництва. Хотілося би помилитись, але є така підозра, що і там рубають нівроку.

І взагалі, якщо вже так кортить мати таку структуру «Галсільлісу» у цьому районі, то це одна ставка лісника зі суто статистично функцією – видавати талони на рубку лісу. Все решта тутешні «ділки» і так організують самі.

Ось вам факт. Інспектори «Королівських бескидів» виявляють не тільки пеньки, а й товарну  деревину. Її актують, приїжджає поліція, деревину мають вивезти на лісопереробне підприємство і взяти на облік. Але цього не відбувається – у лісників Старосамбірського підприємства «Галсільлісу» нема на чому вивезти незаконно зрубане дерево.

Але не тільки Львівська обласна рада відреагувала на публікацію «На Львівщині нещадно вирізають національний парк «Королівські  бескиди»: збитки вже 800 млн грн». Поліція також. А саме – Самбірський районний відділ поліції ГУ Національної поліції України у Львівській області. Прийшли та попросили додаткові документи і довідки. У Національному природному парку «Королівські Бескиди» аж зраділи, нарешті, крига скресла. Адже головна біда – це масові незаконні рубки, а не убогість «Галсільлісу».

Інспектори національного парку підготували пакет документів, що містив понад 600 аркушів. Згодом отримали лаконічну відповідь, суть якої зводиться до приблизно такої фрази: ознак «кримінального чи адміністративного правопорушення» не встановлено, а матеріали перевірки – в архіві. Мовляв, не переживайте, документи у надійному місці.   

А як же 21 тисяча заактованих пеньків, 800 млн грн збитків? Та що ви! Чиї то ліси – невідомо! Чи справді ті пеньки – не знати. Сьогодні вони є, завтра нема. Це ж «Галсільліс», Львівська обласна рада. Все буде чотко!

Голова Самбірської державної військової адміністрації (це його територія) Іван Ільчишин зазначив у коментарі «ЗІФу», що Самбірський районний відділ поліції нещодавно очолив новий керівник. А також із відпустки повернувся прокурор. Відтак, голова району має намір із ними провести виїзну нараду в районі масових незаконних рубок. Це – промінчик світла у цій і без того очевидній справі.

Але на десерт у нас, вибачте, неприємні новини. За оперативною інформацією, у селах Стрілківської громади, яка об'єднує 21 населений пункт, і є найближчим для парку органом місцевого самоврядування, відбуваються збори, на котрих ухвалюють звернення до президента України з проханням скасувати указ про створення Національного парку «Королівські Бескиди».

Заправляють цією спецоперацією ті самі активісти, які три роки тому лементували за його створення. Тоді вони закликали створити заповідник, бо лісопереробні підприємства нещадно рубають ліс. Але тепер ті підприємства і дивитись перестали в цей бік. Звідки ж така переміна в активістах? Чи можливо, це той випадок, коли мова про переміни недоречна: вони завжди хотіли та далі хочуть самі рубати наш ліс, і статус національного заповідника для цих унікальних земель їм сьогодні вже ні до чого.  

І ще. Стрілківська громада – одна із найбідніших на Львівщині (якщо говорити про бюджет на душу населення, а не окремих представників, вельми заможних у громаді). А тому у згаданих активістів є широка соціальна база, бо бідність і заповідна справа явно погано поєднується. Але чи справді ми настільки бідні та нерозумні, щоби знищувати все, що в нас є найціннішого. До слова, альтернатива завжди є. Скажімо, доплачувати мешканцям гірських районів за кожне незрубане дерево, скоротивши витрати на утримання поліції і прокуратури.       

Коли публікація вже була готова, нам стало відомо, що бунти по селах здебільшого організовують депутати-пилорамщики Стрілківської ОТГ. Ті самі, які проголосували за безоплатну передачу у приватну власність 2 га лісу на території «Королівських Бескидів) своєму ж колезі-депутату. Назвали цю землю сінокосом, рідкісним сінокосом, на якому замість трави ростуть 50-річні сосни.

Довідка.

Національний природний парк «Королівські Бескиди  «створений з метою збереження, відтворення, ефективного використання природних комплексів Українських Карпат у північній частині масиву Верхньодністровські Бескиди, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність. Особливу цінність мають лісові масиви, серед яких є ділянки з насадженнями понад 100 років». (Вікіпедія).