logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

У Старому Самборі Глава УГКЦ закликав дякувати Богу за дар свободи церкви (ФОТО)

20-08-2019 11:321770

 У Старому Самборі Глава УГКЦ закликав дякувати Богу за дар свободи церкви (ФОТО)
Фото: Степана Павлішака

Вчора, на свято Преображення Господнього, на історичній площі Ринок у Старому Самборі велично відзначили 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля. Святкування цієї пам’ятної дати відбулось за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

До Старого Самбора на святкування ювілею прибули правлячий єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярослав Приріз, його помічник владика Григорій Комар, ректор катехитичного інституту о.Микола Витівський, декани Старосамбірський, Самбірський, Хирівський,  Добромильський, Турківський, Рудківський, Дублянський, викладач УКУ о.Юрій Щурко, економ Стрийської єпархії о. Роман Коцопей, редактор єпархіальної газети «Жива вода» о.Михайло Бучинський, зачинатель відродження УГКЦ о. Михайло Волошин, багато священиків та паломників. 

Після освячення у храмі св.. Миколая відреставрованого іконостасу, яке здійснив  Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, він на площі очолив Архієрейську Святу Літургію.»Сьогодні ми разом зійшлися, – наголосив патріарх, – щоб подякувати Богу за дар свободи церкві і народу, за дар повного виходу з підпілля, легалізації нашої церкви на її рідній землі. Але сьогодні перед нами стоять, можливо, ще тяжчі випробування, але будьте певні: поки Україна має Українську Греко-Католицьку Церкву, тіло переображеного і Воскресого Христа ,вона не вмре».

За активну діяльність під час виходу церкви із підпілля Глава УГКЦ священиків та мирян нагородив Патріаршими грамотами. У свою чергу на згадку про сьогоднішню подію пластуни Старосамбірщини вручили Блаженнішому Святославу ікону «Спас нерукотврний» із Ясениці Замкової, а владикам Ярославу, Григорію і о.Михайлу Волошину – пам'ятні ікони.

Завершилось ювілейне святкування освяченням земних плодів.

Нагадаємо, що уперше після тривалих прихованих богослужінь у міських квартирах, сільських хатах 5 червня 1988 року в чудотворному місці Биличі Старосамбірщини була відслужена публічна Служба Божа. Цю величну й незабутню подію з вірянами УГКЦ здійснив о. Михайло Волошин.

А згодом відбувались відкриті Богослужіння в інших селах району. Зокрема, 5 травня 1989 року в с. Стара Ропа о. Михайло Низкогуз офіційно заявив, що повертається з РПЦ в лоно УГКЦ. Через неповних два місяці – 2 липня 1989 року в Самборі група священиків нескореної і патріотичної церкви (о. Михайло Волошин, Мирон Бендик, блаженної пам’яті ієромонах Миколай Куць та інші) також публічно явила комуністичній владі, що вона була, є і буде. 

Тепер у Самборі на місці виходу УГКЦ стоїть величний собор Покрова Пресвятої Богородиці як видимий пам’ятник сили духу та вірності Богу й Україні.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news