logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Самбірчанин у Тернополі представив філателістичну виставку до річниці виходу УГКЦ із підпілля

29-02-2024 11:55507

Самбірчанин у Тернополі представив філателістичну виставку до річниці виходу УГКЦ із підпілля

Вчора, 28 лютого, у Тернопільській духовній семінарії ім. Патріярха Йосифа Сліпого була розгорнута виставка “Українська Греко-Католицька Церква у філателістичних та фалеристичних матеріалах". Експозиція присвячувалася 35-річчю виходу УГКЦ із підпілля.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Автор експозиції відомий краєзнавець і літописець УГКЦ із Самбора Степан Павлішак. За словами ректора семінарії о. Івана Римара, на філателістичній виставці представлені матеріали про знакові постаті греко-католицької церкви та важливі пам'ятні дати в її великій і драматичній історії.

Відтак брати-семінаристи, викладачі ознайомилися з матеріалами виставки. Увагу до них своїми цікавими коментаря привернув історик Василь Штокал. Адже йшлося про знакових  духовних осіб УГКЦ та українського народу, як, зокрема, святий священномученик Йосафат, митрополит Андрей Шептицький, Патріярх Йосиф Сліпий, Блаженніший Любомир Гузар.

У цьому ряді владики – Йосафат Коциловський, Григорій Хомишин, Миколай Чарнецький, Володимир Стернюк, Мелетій Смотрицький, Степан Сус, Борис Гудзяк, Дмитро Григорак, а також блаженний священномученик о. Климентій Шептицький, о. Омелян Ковч, о. Петро Вергун, о. Іван Зятик, о. Михайло Вербицький, о. Маркіян Шашкевич, о. Юліян Дзерович, о. Андрій Бандера, о. Андрій Пшепюрський, о. Юліан Манько, о. Євген Купчинський, сестра Олена Вітер і інші.

В окремому розділі експозиції представлені катедральні собори УГКЦ  Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Чернівців, Ужгорода, святиня Зарваницької Богоматері, Хрестовоздвиженський монастир у Бучачі, Свято-Успенська Унівська лавра, церква св.Юра в Дрогобичі, храми у Маткові, Глинянах, Козовій, Галичі, Белзі, Перегноєві, Розворянах, Дорі, церква св. Варвари у Відні, собор св. Софії у Римі, чудотворні ікони – Зарваницька, Вишгородська, Крилоська, Холмська.

Багато матеріалів присвячено пам'ятним датам з історії УГКЦ, які також викликали чималий інтерес у майбутніх священників як продовжувачів духовної справи своїх славних попередників – вірних воїнів Христа.

Автор експозиції Степан Павлішак щиро вдячний о. ректору Івану за запрошення до Тернопільської духовної семінарії, а братам-семінаристам – за неабияке зацікавлення матеріалами виставки. Вони свого роду, як наголошувалося, є унікальними  документами про історичну правду УГКЦ. 

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото з відкритих джерел