logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Експерт з інструментального обстеження: Будинок у Дрогобичі мусив рано чи пізно «скластися»

13-09-2019 13:292215

Експерт з інструментального обстеження: Будинок у Дрогобичі мусив рано чи пізно «скластися»
Фото: Нацполіція

Під час обстеження підвалу будинку у Дрогобичі, який обвалився 28 серпня, експерти побачили, що середня несуча стіна втратила стійкість, і саме це могло стати причиною катастрофи.

Про це розповів експерт з інструментального обстеження, доктор технічних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Богдан Демчина під час брифінгу сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Богдан Демчина зазначив, що цегла, яку використовували при будівництві, має марку М-20-25, М-90. При цьому цеглу М-25 не можна використовувати навіть у перегородках, не кажучи про несучі стіни.

«Під час додаткового розбирання конструкцій, які впали на підвал, потрібно, щоб працювали судові експерти, відеоспостереження, щоб зафіксувати, чи не було втручання у несучу стіну в підвальному приміщенні. Можливо, обвал пов’язаний з малою міцністю цегли. А можливо, було перепланування. Це потрібно з’ясувати», – сказав експерт.

Крім того, Богдан Демчина розповів, що наступного тижня експерти планують поїхати у Дрогобич та дослідити ту частину будинку, яка не обвалилася.

«З’ясувалося, що в момент падіння від удару, який був спричинений на ґрунти, з’явились додаткові тріщини в будівлі. Ми маємо виключити моменти, які можуть привести до ще одного миттєвого руйнування. Ще один цікавий момент вдалося з’ясувати під час дослідження. Вперше за 40 років роботи я побачив таку цікаву конструкцію будівлі. У 1960-1965-х роках будували серію будівель, де використовували ребристу панель. Це є добрі конструкції у випадку, коли нема нерівномірних осідань. Якщо ж є нерівномірне осідання і воно сталося всередині стіни, то цей будинок мусив рано чи пізно «скластися», бо панелі мали дуже маленьку площу опирання у верхніх ребрах і це стиснута зона. Бетон руйнується – тут без варіантів і все це разом призвело до обвалу», – пояснив Богдан Демчина.

За словами експерта, ці висновки наразі є попередніми, а остаточні будуть готові через кілька тижнів. Окрім того, він зазначив, що зараз дуже важливо обстежити будинки у Дрогобичі, щоб з’ясувати, чи є там ще будівлі з такими конструктивними схемами.

Він додав, що вже є складена математична 3D модель цієї будівлі. Коли геологи нададуть свої дані, фахівці з інструментального обстеження зроблять розрахунки несучих здатностей та можливості обвалу на цій моделі.

Експерт ДП «Західний експертно-технічний центр держпраці» Роман Ковдра також підтвердив, що під час першого обстеження частини будівлі, яка обвалилася, було встановлено, що руйнування відбулося, бо середня несуча стіна, на яку опиралися дві плити, була непридатна для нормальної експлуатації. Під час другого обстеження вдалося з’ясувати, що стіна була аварійною, постійно намокала. Однак, аби з’ясувати причину, через яку почався обвал, встановити, звідки пішов поштовх, треба провести детальніші дослідження, провести гідрогеологічні проби.

Нагадаємо, 28 серпня о 02:46 на лінію 101 надійшло повідомлення про ймовірний вибух газу в м. Дрогобич вул. Грушевського, 101/1. Згодом з'ясувалося, що вибуху газу не було.

Поліція проводить комплекс заходів для встановлення причини обвалу будинку в місті Дрогобич. Також заарештовано двох працівників комунального підприємства.

Усього внаслідок обвалу загинуло 8 людей.

Власниця квартири у будинку в Дрогобичі, в якому обвалився під’їзд, Оксана Мицавка розповіла Leopolis.news, що рік тому зверталась у відділ державного архітектурно-будівельного контролю Дрогобицької міськради із проханням перевірити стан будинку, оскільки в її квартирі з’явилися великі тріщини у стінах. За словами жінки, орган контролю відповів, що з будинком усе гаразд, навіть не прийшовши в її квартиру.

Леся БУРБАН, Leopolis.news