logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Сьогодні відзначають Собор трьох святителів: що просити на Трисвяття і заборони дня

30-01-2024 10:37648

Сьогодні відзначають Собор трьох святителів: що просити на Трисвяття і заборони дня
Фото: ілюстративне

30 січня за новим церковним календарем православні відзначають Собор трьох святителів, або Трисвяття. У народі його називають День трьох святителів, або Василів день.

З якими молитвами звертаються до святих, традиції та заборони дня, а також що відзначають у православній церкві 30 січня за старим стилем – пише УНІАН.

30 січня 2024 року яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

30 січня (12 лютого за старим стилем) свято Собор Вселенських учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, які вплинули на формування християнської догматики, а також на організацію Церкви та богослужіння.

Собор трьох святителів було встановлено в XI столітті. У той час дискутували про те, кого слід вважати найпершим із трьох отців Церкви - Василя Великого, Григорія Богослова чи Іоанна Златоуста. За переказами, троє святителів з'явилися митрополиту Євхаїтському, Іоанну, і оголосили, що всі вони - рівні, суперечки потрібно припинити. Так було встановлено єдиний день їхнього вшанування.

Відомо, що всі троє святителів жили в один час і були знайомі. Василь - родом із Кесарії, з багатої і знатної родини. Він навчався в Константинополі, а потім в Афінах, де познайомився і подружився з Григорієм Богословом. Після закінчення навчання вони разом жили в монастирі, в Понті. Коли Василь став митрополитом Каппадокійським, то призначив єпископами двох міст своїх друзів - Григорія Ніського та Григорія Богослова.

Іоанн - родом з Антіохії. Він також з ранніх років вивчав священні тексти та навчався у риторів і філософів. Прагнув усамітнення, тому відмовився від посади єпископа. За свої чудові проповіді отримав ім'я - Златоуст. Пізніше став архієпископом на константинопольській кафедрі, але після конфлікту з дружиною імператора, його відправили на заслання, де він і помер. Чи був він особисто знайомий із Василем Великим і Григорієм Богословом - невідомо.

Свято 30 січня за старим стилем - день пам'яті преподобного Антонія Великого. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 17 січня.

Про що говорять прикмети на 30 січня

За прикметами дня судять про погоду:

  • місяць червоного кольору - до сильного вітру;
  • сонце в хмарах - до бурану;
  • сильний вітер цього дня - чекай морозу. 

У народному календарі 30 січня - свято Трисвяття, День трьох святителів або Василів день.

Що не можна робити 30 січня

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з близькими - якщо порушити заборону, сварка затягнеться на весь рік;
  • відмовляти в допомозі;
  • лихословити;
  • займатися рукоділлям жінкам.

За народними прикметами не можна карати і лаяти дітей - будуть завжди неслухняними. 

Що можна робити 30 січня

Цього дня в храмах відбуваються святкові богослужіння, трьом святителям моляться про сімейне щастя, достаток, взаєморозуміння з близькими. У Василя Великого просять позбавлення від зла і спокус та зміцнення духу. Григорію Богослову моляться про настанову на правильний шлях, до святого часто звертаються, щоб напоумити сектантів і розкольників. Іоанна Златоуста просять, щоб уберіг від обману. 

День вважається ідеальним для примирення. У народі існує цікава прикмета: якщо на весь день виставити за поріг старе взуття, то цілий рік у родині не буде сварок. 

30 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Максим, Федір, Володимир, Іван, Василь, Степан, Григорій.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news