logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Сьогодні – Стрітення Господнє: які прикмети і заборони у це свято

02-02-2024 09:031045

Сьогодні – Стрітення Господнє: які прикмети і заборони у це свято
Фото: УНІАН

2 лютого за новим церковним календарем у православних храмах відзначають одне з найважливіших, двунадесятих свят - Стрітення Господнє. У народі - свято Стрітення.

Що потрібно зробити цього дня, заборони, прикмети, а також що відзначають у православній церкві 2 лютого за старим стилем – розповідає УНІАН.

2 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

2 лютого (15 лютого за старим стилем) - велике свято Стрітення Господнє. У цей час християни згадують події, описані в Євангелії від Луки.

Стрітення відбулося через 40 днів після Різдва Христового - цього дня святий Йосип та Діва Марія, згідно з давнім звичаєм, принесли маленького Ісуса до храму, щоб присвятити сина Богові. Також, за законом Мойсея, як дар вони принесли двох голубів.

Слово «Стрітення» в перекладі зі старослов'янської мови - це «зустріч». Це означає, що в цей час відбулася зустріч Старого і Нового Заповіту, стародавній світ зустрівся з християнством.

У храмі до сімейства підійшов старий Симеон, який, за переказами, чекав цієї зустрічі 300 років. Симеон знав, що на руках у Марії той самий Месія: якось перекладаючи Святе Письмо грецькою мовою, старець в одній із фраз хотів замінити слово «діва» на «жінка»: «Ось Діва в утробі зачне, і Сина народить». Тоді йому з'явився Ангел і сказав, що помилки немає - адже йдеться про непорочне зачаття, і Симеон зможе сам узяти на руки Спасителя. Після зустрічі з Ісусом старець зміг покинути цей світ. 

Там же, у церкві, була вдова на ім'я Анна, яка розповіла городянам про явлення Месії. В історію обидва увійшли як Симеон Богоприємець і Анна Пророчиця.

Свято 2 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобного Євфимія Великого. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 20 січня.

Про що говорять прикмети на 2 лютого

За прикметами дня судять, якою буде весна, у народному календарі 2 лютого - свято Стрітення, час, коли зима зустрічається з весною:

  • якщо на Стрітення відлига - то і весна буде теплою;
  • йде сніг - весна буде дощовою і довгою;
  • хуртовина 2 лютого - до пізньої та холодної весни, а якщо сніг пішов в обід - то буде гарний урожай пшениці;
  • розгулявся сильний вітер - буде врожай фруктів, а якщо погода спокійна - вродить льон.

У народі є приказка про погоду цього дня: «На Стрітення сонце на літо, зима на мороз». Але, починаючи зі Стрітення, зима все одно поступово йде на спад, а весна, навпаки - набирає силу.

Що не можна робити 2 лютого

Оскільки Стрітення Господнє - це велике свято, то в цей день є ряд суворих заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • не можна займатися важкою працею;
  • займатися рукоділлям;
  • рубати дерева, працювати на городі;
  • виносити сміття.

Забороняється сумувати, засмучуватися, вдаватися до зневіри, зловживати алкоголем.

Що можна робити 2 лютого

Цього дня бажано піти до храму - там відбуваються святкові літургії - помолитися, освятити свічки та воду. У молитвах до Всевишнього і Діви Марії просять сімейного добробуту, здоров'я, зцілення хворих. 

Освячення свічок на Стрітення - це найстаріша традиція. Перед початком літургії відбувається особливий «Чин благословення свічок»: над свічками вимовляють молитву, окроплюють їх святою водою і роздають вірянам. Потім таку свічку запалюють вдома під час молитви. Також на Стрітення освячують воду - у народі її вважають цілющою, нібито вона зцілює від хвороб і пристріту. 

2 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначає Василь.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news