logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Митрополит Львівський Ігор пояснив, чому Великдень цього року святкуватимуть за старим календарем

09-02-2024 21:381454

Митрополит Львівський Ігор пояснив, чому Великдень цього року святкуватимуть за старим календарем
Фото: ugcc.lviv.ua

Цього року вірні УГКЦ святкуватимуть Великдень ще за старим стилем ― 5 травня. Чому це відбувається саме так, та чому лише з наступного року святкуватимемо Великдень за новим стилем, пояснив Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор, повідомляє УГКЦ

«Цього року Великдень святкуватимемо 5-го травня, досить пізно, тому багато із недільних та буденних читань Святого Писання повторюється.

Наступного року святкуватимемо Великдень 20-го квітня спільно з римо-католиками, і мабуть, від цього часу ми будемо мати спільні святкування усіх великих свят. Таким чином знову відбудеться зміна календаря», – розповів Владика Ігор.

«Уже святкування Різдва ГНІХ та Богоявлення відбулося за новими датами в нашій Церкві. Усі нерухомі свята матимуть нові зміни, слід бути уважними на пропонований календар. Чому Великдень наша Церква залишила святкувати за юліанським календарем, а не за григоріанським?

Насамперед, задум був такий, щоб переконатися настроями вірних і духовних осіб відносно введеної зміни, бо за кордоном, в деяких місцях нашої Церкви й досі тривали поділи. Практика показала, що більшість вірних позитивно сприйняли зміну церковного календаря. Коли ми перейдемо святкувати Великдень за григоріанським календарем, то припускаємо, що ПЦУ залишиться святкувати Пасху за юліанським календарем, тоді буде поділ під цим оглядом. Він буде відчутним і дещо дивним у тих випадках, де маємо спільні відправи в одному храмі з ПЦУ. Бо за одним календарем буде Великдень, а інші продовжуватимуть піст до відповідної дати святкування.

Трішки бажав зупинитися на цьому питанні, бо існує багато запитів: чому Різдво святкуємо по-новому, а святкування Великодня не змінили? Нічого поважного, лише певні передбачення. Тепер очікуємо, що вирішить Синод єпископів УГКЦ зі зміною святкування Пасхи».

Leopolis.news