logo
26/04
19/04
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
2 ...

На Золочівщині науковці-ботаніки заклали науково-дослідні ділянки для моніторингу за зростанням бука лісового

27-03-2024 08:18637

На Золочівщині науковці-ботаніки заклали науково-дослідні ділянки для моніторингу за зростанням бука лісового
Фото: Михайла Шишки

У вівторок, 26 березня, працівники Національного природного парку «Північне Поділля» та науковці Національного лісотехнічного університету України, місто Львів, заклали на території Комплексної пам’ятки природи «Свята Гора», що на Золочівщині, дослідну ділянку з метою моніторингу за зростанням бука лісового.

Як зазначив у коментарях асистент кафедри таксації та лісоупорядкування НЛТУ України Богдан Нагорняк, науково-дослідну ділянку – пробну площу – закладено за швейцарською методикою, якою передбачено закладання круглих лісових площ з відмічанням координати в її центрі, фотографуванням дерев на ній, обліком й обміром усіх необхідних лісівничо-таксаційних показників. «Ми виміряли відстані до кожного із дерев на дослідній площі, визначали потрібні азимути для того, щоб у майбутньому можна було дану методику уніфікувати з європейською і визначити розміщення в просторі дерев та інші таксаційні показники, такі як їх запас, повнота тощо. 

Окрім того ми знімали середній діаметр дерев на пробній площі, їх санітарний стан, категорії технічної придатності, висоту. Ці показники у майбутньому будуть нам потрібні для визначення деревостану. 

А ще ми визначали наявність мертвої деревини та ступінь її розкладу, природне оновлення рослин», – зазначив Богдан Нагорняк. 

Провідний науковий співробітник НПП «Північне Поділля» Тарас Харачко сказав, що таке дослідження проводиться відповідно до Програми моніторингу стану букових лісів на північній межі їх ареалу в Україні, адже саму тут і є ця крайня північна межа зростання бука лісового. «В сучасних умовах бук реагує на клімат по-новому і науковцям важливо знати в якому стані він знаходиться, зокрема на природоохоронних територіях нашого парку. 

Також ми плануємо на крайніх географічних точках НПП «Північне Поділля» – північ, південь, захід, схід – закласти такі ж ділянки для моніторингу за зростанням бука лісового», – наголосив Тарас Харачко.

Процеси із закладанням науково-дослідних ділянок на природоохоронних територіях виконуються в рамках угоди про співпрацю між НПП «Північне Поділля» та Національним лісотехнічним університетом України.

Михайло ШИШКА, для Leopolis.news