logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Глава УГКЦ у Польщі провів хіротонію очільника Ольштинсько-Гданської єпархії (ВІДЕО)

23-01-2021 17:166066

Глава УГКЦ у Польщі провів хіротонію очільника Ольштинсько-Гданської єпархії (ВІДЕО)

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в Ольштинському катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Польщі провів хіротонію першого правлячого єпископа Аркадія Трохановського новоствореної Ольштинсько-Гданської єпархії УГКЦ.

Головним святителем був Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, співсвятителями – владика Євген Попович, архиєпископ і митрополит Перемишльсько-Варшавський, і владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Під час проповіді до вірних Блаженніший Святослав відзначив, що дорога до створення Ольштинсько-Гданської єпархії була сповнена кров’ю мучеництва, слізьми переселенців і вигнанців, протистоянням комуністичним репресіям і муравлиною працею задля організації тут, на цих теренах, нашого духовного і культурного життя.

У цей день Церква також урочисто святкує пам’ять пратулинських мучеників. «У цей день вшанування пратулинських мучеників – у світлі їхнього прикладу та жертви – ми переживаємо тут, в Ольштині, особливу історичну хвилину. Сьогодні ми стали свідками потрійної радості Греко-Католицької Церкви в Польщі, яка є радістю всієї помісної Української Греко-Католицької Церкви як на рідних землях, так і розсіяної по всій земній кулі. Святкуємо урочисте проголошення нашої нової Ольштинсько-Гданської єпархії, є учасниками єпископської хіротонії преосвященного владики Аркадія та введення на престол ольштинсько-гданських єпископів першого в історії правлячого архиєрея», – сказав Архиєрей.

Предстоятель відзначив, що УГКЦ сьогодні висловлює синівську вдячність Святішому Отцю Францискові за те, що поблагословив рішення Синоду єпископів УГКЦ і проголосив створення цієї нової єпархії. Також УГКЦ складає подяку апостольському нунцієві, усьому католицькому єпископатові Польщі за підтримку, сприяння і працю для народження цієї церковної структури.

Блаженніший Святослав побажав новому владиці Аркадію: «Відповіддю і запевненням для вас нехай буде приклад блаженних мучеників Пратулина. Місце їхнього мучеництва є сьогодні територією вашої єпархії і вони стають у невидимий, духовний спосіб членами вашої спільноти як невичерпна скарбниця благодаті Святого Духа, – стають заступниками і покровителями вашими та вашої єпархії перед Божим обличчям на небесах».

Leopolis.news