logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Сьогодні вшановують святу великомученицю Анастасію: традиції та прикмети

22-12-2023 09:08668

Сьогодні вшановують святу великомученицю Анастасію: традиції та прикмети
Фото: з відкритих джерел

22 грудня за новим церковним календарем згадують святу великомученицю Анастасію. У народному календарі  Настасин день.

Про його традиції та заборони, народні прикмети і що відзначають у церкві 22 грудня за старим стилем пише УНІАН.

22 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

22 грудня (4 січня за старим стилем) - день пам'яті святої Анастасії, яку називають також «Узорішительницею» і вважають покровителькою породіль. 

Анастасія народилася в Римі. Її батько був язичником, мати - християнкою, але вона приховувала свою віру. Виховував дівчинку святий Хрисогон, у якого Анастасія навчилася також навчати сама.

Мати дівчинки померла рано, а батько видав заміж поза її волею. Але Анастасія твердо вирішила присвятити життя Богу. Обрядившись у жебрачку, вона часто відвідувала у в'язницях Риму ув'язнених: приносила їжу, лікувала, мила і годувала. Там же, у в'язниці, опинився вчитель Анастасії Хрисогон, якого катували, змушуючи відмовитися від віри. Коли його стратили, Анастасія пішла з Риму в мандрівку, надаючи допомогу нужденним і досліджуючи християнство. Багатьом вона вселила надію і позбавила від відчаю, печалі і страху. За це її і прозвали - Узорішительниця.

Чутка про мандрівницю дійшла до імператора Діоклетіана - Анастасію схопили і стали мучити. Верховний жрець вирішив осквернити її, але щойно доторкнувся до полонянки, як миттєво осліп, а незабаром помер у муках.

Анастасію намагалися спалити живцем, дівчина загинула, але її тіло виявилося недоторканим вогнем. Пізніше на місці поховання святої побудували церкву, названу на честь святої великомучениці.

Свято 22 грудня за старим стилем - свято Зачаття Пресвятої Богородиці

Про що говорять прикмети на 22 грудня

За прикметами дня дивляться, якою буде погода найближчими днями і на Новий рік:

  • якщо цього дня йде сніг - слідом за ним піде дощ;
  • відлига почалася - теж до дощу; мороз - до ясної погоди;
  • день видався сонячним - на Новий рік буде гарна погода, похмуро - до хуртовини;
  • сніговий буран удень - до морозу вночі.

У народному календарі 22 грудня - свято Настасин день. 

Що не можна робити 22 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися, бажати зла;
  • влаштовувати гучні посиденьки і порушувати інші правила посту;
  • відмовляти в допомозі, особливо літнім;
  • ображати домашніх тварин.

Триває Різдвяний піст, з 18 до 24 грудня - найсуворіший тиждень, тому потрібно утримуватися не тільки у вживанні спиртного і скоромної їжі, а й у розвагах. Тим, хто постить, в цей день можна їсти гарячу їжу без масла.

За народними прикметами не варто проколювати вуха для сережок - довго гоїтимуться, а також в'язати рукавиці - щоб «рук не пов'язали», тобто, не заарештували.

Що можна робити 22 грудня

Цього дня добре піти в храм або помолитися вдома. У святої Анастасії просять позбавити страху перед майбутнім, по допомогу до великомучениці звертаються вагітні - вважається, що свята допомагає під час пологів, оберігає породіль і немовлят від хвороб, захищає сім'ї від негараздів. Також святу Анастасію вважають покровителькою ув'язнених. 

Цього дня заведено займатися домашніми клопотами: робити прибирання в домі та на подвір'ї, прати, мити вікна. Вагітним жінкам належить готувати обереги для дітей або новонароджених - вишиті ковдри.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news