logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

Лише одна парафія УГКЦ попросила дозволу поки залишитися на юліанському календарі – Блаженніший Святослав

22-12-2023 13:01598

Лише одна парафія УГКЦ попросила дозволу поки залишитися на юліанському календарі – Блаженніший Святослав
Фото: ugcc.ua

25 грудня вперше в Україні УГКЦ святкуватиме Різдво по-новому, зі всім світом.

Як далося Церкві це рішення тоді і як його сприймають сьогодні розповів Глава Церкви Блаженніший Святослав. 

«Цей рік справді буде унікальним, зокрема тому що в його календарних межах ми святкуватимемо Різдво двічі: 7 січня — за „старим“, юліанським, календарем, і 25 грудня — за „новим“, григоріанським», – каже Блаженніший Святослав. 

«Приймаючи рішення про перехід на новий календар, ми, Архиєрейський Синод УГКЦ, намагалися бути дуже второпними, обережними та мудрими, щоб ця реформа не спричинила додаткових поділів, конфліктів і навіть календарних розколів, як це колись уже, на жаль, було в нашій Церкві за кордоном, — нагадав Глава УГКЦ. — Щодо відповідного моменту, то ми намагалися дуже уважно прислухатися, як б’ється серце нашого народу, як це робить добрий лікар, який прагне зрозуміти, чого можна очікувати від спортсмена, слухає, як б’ється його серце, і знає, скільки ще можна дозволити йому навантажень. У той момент ми зрозуміли: настав час — те, що ми в історії називаємо кайрос, Богом даний знак. 

Якби ми зробили цю реформу на пів року швидше — були б непорозуміння і розколи. Якби зробили на пів року пізніше — було би вже запізно. Якби зробили це самі, без певного порозуміння з нашими православними братами, — теж були б певні проблеми. І от, беручи до уваги всі ці чинники, ми зважилися і зробили справді історичний та сміливий крок». 

Глава УГКЦ зауважив, що для тих парафій, які не були готові прийняти новий календар одразу, дозволили перехідний період для призвичаєння до нового ритму церковного життя.  

«Місяць тому ми мали Синод Єпископів України, і я запитав у владик: чи якась із парафій просила дозволу залишитися на юліанському календарі? У всій нашій великій Церкві тільки одна попросила! Це одна з наших молодих парафій на Харківщині», – зазначив він.

Leopolis.news