logo
25/04
21/04
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
2 ...

Василь Куйбіда: Потрібно негайно, відповідно до воєнних умов, провести перезаснування України як держави

26-01-2024 11:323061

Василь Куйбіда: Потрібно негайно, відповідно до воєнних умов, провести перезаснування України як держави
Фото: bolekhiv-rada.gov.ua

Експрезидент Національної академії державного управління при Президентові Україні, колишній міський голова Львова, народний депутат України 5-го та 6-го скликань Василь Куйбіда є досвідченим українським політиком. Його досвід управлінця найвищого рівня дозволяє критично та фахово висловлюватися щодо усіх процесів державного управління, що відбуваються в країні. На його глибоке переконання причиною такого складного стану в державі є погане управління. «Потрібно провести перезаснування України як держави, модернізувати державу відповідно до воєнних умов треба негайно», – наголошує Василь Куйбіда в інтерв’ю «Sarmatia». З огляду на актуальність порушених ним питань розвитку нашої країни редакція Leopolis.news вирішила детальніше ознайомити своїх читачів із думками цього відомого українського державного діяча.

 «Основним гарантом місцевого самоврядування є активна позиція громадян, які мають право на місцеве самоврядування. Держава, яка записала це право в Конституції, може тільки створювати умови для реалізації свого права, а ми маємо змушувати державу дотримуватися тих правил», – говорить Василь Куйбіда.

Часто доводиться чути від урядово-партійних діячів про так звану «реформу децентралізації». Децентралізація – це принцип побудови публічної влади, відповідно до якого частина з повноважень і ресурсів з рівня державного передається на рівень місцевого самоврядування. А якщо урядово-партійні діячі говорять, що реформа децентралізації, то що ж вони реформують? Тобто предметом їхньої реформи є децентралізація, але децентралізація, ми ж щойно сказали, є принципом того, а як можна реформувати принцип? За словами Куйбіди ті, хто прийшли реалізовувати реформу, не переймалися такими дрібницями, як точність висловлювань, визначення і розуміння суті тих визначень.

«Причиною такого стану в державі є погане управління. Щодо стану управління державою, то це ми з вами були невдоволені станом публічного управління. Так, ми говорили, що державне  управління не є ефективне, місцеве самоврядування не є ефективне. Реформа організації публічної влади та місцевого самоврядування мала на меті зробити місцеве самоврядування ефективним і таким чином ще й допомогти державному управлінню стати ефективним, хоча б частково. Паралельно до того треба було проводити реформу державного управління, починаючи з реформи державної служби, якщо цього не зроблено, то звідки воно стане ефективним одночасно і там, і там. Якщо ми не будемо активними та не будемо активно відстоювати своє право на самоврядування і право на участь в управлінні державою, а воно гарантується не тільки Конституцією, а й Міжнародними актами, то як ми хочемо, щоб наша держава чи наша громада була справедлива та ефективна», – розповідає Василь Куйбіда.

«Кабінет Міністрів знає, що ми воюємо? Верховна Рада знає, що в Україні йде війна? То чому не внесені зміни в Бюджетний кодекс України, чому Кабінет Міністрів не прийняв відповідні постанови, чому не внесені зміни у державний бюджет, чому не перерозподілено доходи та не спрямовано їх на допомогу війська? Якщо ми того питання собі не задаємо, то далі все залежить від голови територіальної громади, від ради, як вона розуміє і чи має вона право прийняти таке рішення, і спрямувати ті кошти на військо, бо може бути ще й заборона. Тоді запитання не до голів територіальних громад, не до рад, а до тих, хто не дав законодавче поле для правильної та ефективної діяльності», – наголошує в інтерв’ю «Sarmatia» політик.

Він розповідає, що коли ми відновили свою державність, то Верховна Рада змушена була прийняти Акт, відповідно до якого продовжували діяти закони Радянського Союзу, які не суперечили нашим основам. Житловий кодекс досі радянський, його змінювали, але це просто редагування старого радянського. 

Нові суспільні відносини потребують осмислення. і нові законодавчі та правові норми мають виписуватися під те, що зараз є і під те, що ми хочемо стимулювати. 

«У 2005 році ми проґавили той шанс, у 2014 році ми вдруге проґавили його, зараз ми маємо третій шанс, більше може і не бути. Панове, це наша держава, ми не можемо сидіти на печі та вважати, що хтось ближній чи дальній нам зробить таку державу, як ми хочемо. Це ми маємо її робити й без активної нашої поведінки, без нашої позиції, без нашої дії та нова держава не постане. Але вона буде настільки новою, наскільки новими будемо ми», – стверджує пан Василь.

Політик розповідає, що за теорією управління відомо, що якщо є 25% дієвих людей, то вони здатні все суспільство повести за собою. «Війна нам не заважає, а навпаки стимулює до активності, з одного боку, а з іншого боку, найактивніші люди з відчуттям відповідальності за себе, за сім’ю, за родину, за територіальну громаду, за Україну і навіть за світ беруть зброю і йдуть на фронт, і відстоюють Україну та весь світ. Ми стільки жертв понесли для того, щоб все залишилося як було? Заплатили кров’ю і життями найближчих для нас людей. Ми згодні, щоб так залишилося як було й до війни? Немає нічого вищого за життя людини, загинули тисячі людей, а ми й досі не хочемо змінити себе і не хочемо зробити сильною свою державу. Ми воюємо не просто для того, щоб існувала наша пісня і танець, а щоб існував наш світ з тими складними взаємовідносинами, яких немає в іншому світі. Це унікальність нашої культури», – підкреслює ексмер Львова.

 «Я б зараз 100% не твердив, що ми через рік  виграємо війну. В березні минулого року я говорив, що війна буде довга і що вона не завершиться швидше, ніж осінь 2024-го року, зараз по тому, як йдуть процеси в державі, я не бачу, щоб вона завершилася в кінці наступного року. Мало того, я не бачу, що ми однозначно виграємо війну. Десять років пройшло, а ми тільки зараз будуємо оборонні шанці, ми ще не випускаємо своєї власної зброї і залежимо від тієї, що нам передадуть інші держави. Ми обурюємося, що нам дають невчасно зброю, мало зброї, а ще й при тому нав’язують якесь бачення чи бажання», – говорить Василь Куйбіда.

Він наполягає на тому, що нам не треба витрачати час і свої зусилля на покращення якихось елементів чи уточнення механізмів у діяльності цієї системи. «Всю систему – в корзину. Потрібно починати з нової Конституції, в якій виписати частину обов’язків: воюєш зі зброєю в руках – відстоюєш ту державу, яку ти засновував, бо ти голосував за неї, утворював її. Твоєю ж волею вона створена і ти її маєш відстоювати, або працюй, або плати, або воюй, або рий окопи, щоб зберегти цю державу. От тоді ти один з засновників цієї держави й ти маєш право голосувати та вибирати. А якщо ти все кинув і втік, і зараз сидиш в Австрії та розказуєш нам, як ти готуєшся до того, щоб після закінчення війни приїхати сюди та відбудовувати державу. Тобі ніхто не забороняє повернутися, але не громадянином, а звичайною людиною, яка буде тут працювати та не буде мати права вибирати, бо ти не відстоював цю країну», – твердить Василь Куйбіда.

«Відповідальність президента, депутатів і прем’єр-міністра є набагато більшою, аніж нас з вами. Якщо вона нас не задовольняє, то це маємо змінити тільки ми. Не можна перекладати це на когось іншого. Якщо щось не влаштовує нас, то ми маємо про це голосно казати та вимагати змін, якщо ми не говоримо свою голосну правду – її не існує. Якщо ми не можемо, не хочемо відстоювати свою правду, заплатити за неї іноді втраченими днями, місяцями чи роками –  її не існує. В нашому суспільстві та ще й під час війни довіра – скарб, який треба всім берегти: від звичайних громадян і до президента, бо ця довіра один до одного тримає всіх нас разом проти зовнішнього ворога і та довіра один до одного дає нам можливість творити дива», – такими словами підсумовує розмову Василь Куйбіда.

Підготувала Ольга КОЦУПЕЙ, для Leopolis.news