logo
20/04
10/04
22/03
12/03
04/03
02/03
26/02
19/02
10/02
04/02
25/01
22/01
20/01
08/01
2 ...

Вітер війни завжди зустрічний | Блог Олега Филика

04-02-2024 17:15881

Вітер війни завжди зустрічний | Блог Олега Филика

Безмовна справа краща не дотриманого слова. Зрештою винні не слова, а ті хто їх промовляє. І вже не так важливо де виникло те слово: важливо вірять йому чи ні. Саме з потрібних слів починає працювати механізм розбещення.

Коли людині, яка мусить пройти крутий, тернистий шлях, пропонують прогулятися широким і рівним, з квіточками обабіч дороги. Тільки не попереджають, що веде він до пекла... Брехня - це форма насильства. І дуже підступна форма, бо вбиває душу. Хто може вам вільно й безкарно брехати, той має над вами владу. І ситуація, коли відсотків 90-95 каналів інформації продукують відверту брехню про державу, народ і їхніх очільників - це не свобода слова, а ознака панування їхніх володарів над народом.

Саме так, з мистецтва можливого, політика перетворюється на ремесло імітації. І коли свідома частина дозволяє подібне неподобство, це ознака її безсилля, що маскується солоденькою брехнею про небажання уподібнитися москві, і вірності ідеалам відкритого (московській окупації) суспільства. Тому в цій ситуації немає прогресу - є спіраль. Кожне життєздатне суспільство містить у собі і регулярно відтворює певний відсоток індивідів, які живуть за принципом думаючих і бездумних.

Це не значить, що така життєва стратегія є завше доцільною і виграшною. Але якщо відсоток думаючих скорочується до якогось абсолютно несуттєвого мінімуму, спільнота закисає і гине в гнилому болоті філістерства. У Старому Заповіті перелічено багато гріхів людини перед Богом. Але один гріх десь загубився чи може прибрали його, про всяк випадок, лукаві жреці. А гріх цей - нехтування Його дарами. Господь створив людину мислячою, а тих, хто не бажає мислити, Він карає жорстоко. І не потрібно у цьому переконуватися. Так само, як не варто марно намагатися говорити про факти і аналіз з людьми, які насолоджуються почуттям моральної переваги у власному невігластві.

І таким чином нав’язана брехня рано чи пізно стає правдою. Правдою, котрою влада плюється людям в очі забуваючи, що вітер війни завжди зустрічний.

Олег ФИЛИК, доктор філософії з політичних наук