logo
10/03
08/03
03/03
12/02
08/02
06/02
03/02
15/01
20/12
11/12
03/12
25/11
22/11
17/11
2 ...

Радянська зірка для Героїв України

03-03-2024 15:18701

Радянська зірка для Героїв України

Сьогодні, у час російсько-української війни, ми часто чуємо про присвоєння звання Героя України. Так, лише тиждень тому, 24 лютого 2024 року, згідно з указом Президента України Володимира Зеленського, цю нагороду отримали 27 осіб, на жаль, 20 з них – посмертно. Усі вони відзначені  “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові”. 

Звання Герой України є державною нагородою України. Це - найвищий ступінь відзнаки в Україні, що надається громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або видатного трудового досягнення. Відповідно Героєві України вручається орден “Золота Зірка” або орден Держави. 

Сама нагорода заснована 23 серпня 1998 року указом Президента України Л. Кучми. На цей час звання Героя України загалом присвоєно 873 особам: з них орденом “Золота Зірка”  нагороджено 601 особу, орденом Держави  - 272 особи. 459 осіб нагороджено за життя, 414 - посмертно. Щодо 20 осіб укази не оприлюднені, 3 особи позбавлені звання.  

До початку війни здебільшого присвоювався орден Держави. Винятком були окремі нагородження орденом “Золота зірка”: для космонавта, льотчиків-випробовувачів, пожежників, гірників, колишніх учасників Другої світової війни і навіть олімпійських чемпіонів. Але вже з 2014 року ситуація кардинально змінилася: серед 587 Героїв України, нагороджених орденом Держави виявилось лише 13, а  всі інші, саме військові, вшановані орденом “Золота зірка”. 

Особі, відзначеній званням Герой України, вручаються нагородні атрибути звання Герой України: орден “Золота Зірка” або орден Держави, Грамота про надання звання Герой України, мініатюра ордена, посвідчення про надання звання Герой України. Звання Герой України не присвоюється за заслуги, які мали місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України.

Важливо знати як виглядають і що символізують нагороди, які отримують Герої України. З офіційного опису нагород дізнаємось таке. Орден Держави звання Герой України виготовляється із золота і має форму Знака Княжої Держави Володимира Великого (тризуба) в обрамленні двох дубових гілок. Орден “Золота Зірка” звання Герой України виготовляється із золота і має форму п'ятикутної зірки, накладеної на вінок із дубового листя. Мініатюра орденів “Золота Зірка” та Держави звання Герой України - єдина, виготовляється із золота і має форму п'ятикутної зірки з гладкими двогранними променями з лицьового боку. У центрі зірки вміщено рельєфне зображення Знака Княжої Держави Володимира Великого.

Щодо ордену Держави, за винятком його зіркової мініатюри, наче б то все зрозуміло. Відзнака у формі Тризуба, герба сучасної України - абсолютно правильне вирішення для найвищої державної нагороди. А до чого тут п’ятикутна зірка на ордені “Золота зірка”? Шукати відповідників довго не доводиться. Це – копія медалі Героя Соціалістичної праці, почесного звання в СРСР у 1938-1991 роках, вищого ступеня відзнаки за працю. Лишень червону планку у нашому випадку замінили на синьо-жовту. Виходить, ми ніяк не позбудемось колоніального мислення! Та й з творчим підходом не все гаразд. Водночас зображення зірки на українській нагороді точнісінько таке ж як і розпізнавальні знаки військових літаків Росії та Білорусі. Схожі зірки красуються і на вежах московського Кремля. З тією відмінністю, що у ворогів зірка червона, а в нас – золота. То що: наших військових, які воюють проти Росії нагороджують відзнаками з російськими символами?

П’ятикутна чи п’ятипроменева зірка (пентаграма, пентакль) - прадавній символ, який використовувався різноманітними релігійними організаціями, таємними товариствами, суспільно-політичними рухами тощо. Але в Україну ця зірка принесена на багнетах російських більшовиків, які знищили нашу державу УНР. Це символ окупаційної Червоної Армії, імперії зла СРСР, людиноненависницької комуністичної ідеології. Під цією зіркою чинилось безліч злочинів проти української нації, знищено і замордовано майже 30 мільйонів українців. І використовувати цей зловісний символ у нагородах, та ще й для військових ЗСУ, просто злочинно! Так, п’ятикутні зірки є на прапорах США, Бразилії, Євросоюзу … Але це зовсім інша, не пов’язана з нами, історія.

Героями України, кавалерами орденів Держави посмертно стали Степан Бандера і Роман Шухевич. І яке святотатство було у додаток до золотого Тризуба для цих провідників української нації прикладати мініатюру ворожої п’ятикутної зірки з малесеньким тризубчиком по центру. Пам’ятаю, як Левко Лук’яненко, автор Акту про Незалежність, колишній 27-річний політв’язень радянських концтаборів, конфузився, отримавши звання Героя України, бо на лацкан піджака також мав почепити мініатюру радянської зірки.

Люди в усі часи приділяли увагу знакам та символам. Кожен знак чи символ це не просто зображення. Вони несуть певну утаємничену сакральну інформацію, а з нею і відповідну енергію. У випадку з радянською зіркою – енергію негативну і руйнівну, пов’язану з темними силами.

4 листопада 2023 року, в рамках декомунізації, з обеліска на Галицькій площі в Києві (колишня площа Перемоги) зняли радянську зірку і передали її на зберігання до музею. Коли цю ж радянську зірку знімуть з ордена Героя України й розмістять не в музеї,  а викинуть на смітник історії? Настав довгоочікуваний час остаточно позбутися чужих символів і повернутись до власних.