logo
26/04
2 ...

Україна готує звернення до ООН через геноцидні заяви російського народного собору

29-03-2024 16:02254

Україна готує звернення до ООН через геноцидні заяви російського народного собору
Фото: rbc.ua

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець готує звернення до економічної та соціальної Ради ООН на предмет відповідності Всесвітнього російського народного собору (ВСНР) цінностям ООН.

Як зазначив Лубінець, напередодні собор ухвалила наказ з геноцидною риторикою та неповагою до територіальної цілісності України.  

Омбудсмен зазначив, що 27 березня в Москві під головуванням Глави Всесвітнього російського народного собору, організації під егідою РПЦ, затвердили наказ під назвою “Настоящеє і будущеє руского міра”. Документ є не лише програмним документом організації, але й адресується органам законодавчої та виконавчої влади у росії.  

«Наказ починається із визначення “спеціальной воєнной операції” (СВО) та її ролі у розбудові “руского міра”. Зазначається, що “після завершення СВО вся територія сучасної України має увійти до зони виняткового впливу Росії. Можливість існування на даній території русофобського, ворожого Росії та її народу політичного режиму, так само як політичного режиму, керованого з ворожого Росії зовнішнього центру, повинна бути повністю виключена», – зазначив Дмитро Лубінець.  

За його словами, йдеться і про те, що за рахунок окупованих територій та українського населення, яке проживає там, Росія планує розв’язати свої демографічні проблеми шляхом “масової репатріації.. готових до мовної та культурної інтеграції”, а також через запровадження “системи освіти для приведення у відповідність до основних параметрів суверенного російського світогляду”.  

«Це має суттєві наслідки для збереження української ідентичності на ТОТ України та матиме непоправні наслідки для дітей та молоді!», – наголосив він. 

За словами Лубінця, як Омбудсман України, він звернув увагу на цей документ із кількох причин: 

По-перше, це легалізація пропагандистської діяльності на рівні центральних органів законодавчої та виконавчої влади, які входять до Президії організації. 

По-друге, заступником голови організації є Костянтин Малофеєв, відомий російський олігарх. Він був причетний до фінансування кампанії з окупації Криму у 2014 році й до цього періоду перебуває під санкціями. Проте через їхнє порушення його конфісковане майно у США передадуть до України.  

«Окрім цього, попри геноцидну риторику, неповагу до територіальної цілісності суверенної держави – України, яку веде російська політична еліта, а також підконтрольна їй ВСНР, ця організація має консультативний статус при Економічній і соціальній Раді ООН. Ця рада є центральним механізмом координації діяльності системи ООН та її спеціалізованих установ і нагляду за допоміжними органами в економічній, соціальної, екологічної та суміжних сферах», – наголосив Лубінець.  

Тому він готує звернення до Економічної та Соціальної Ради ООН на предмет відповідності наведеної неурядової організації до цілей і завдань, відповідності цінностям ООН.  

«Важливо, що в резолюції Економічної та соціальної Ради зазначається, що організація повинна відігравати важливу роль у просуванні цілей та завдань ООН.  

Водночас звіти організацій, які входять до Ради, мають публікуватися на сайті Економічної та соціальної Ради. Ознайомитися із останніми двома чотирирічними звітами ВСНР на сайті Ради не можна, попри обов’язок подавати такий звіт. Однак РФ користується доступом до спеціальних установ та допоміжних органів ООН, щоб просувати свої пропагандистські цілі, сіяти ненависть та неповагу до прав людини, миру та стабільності у світі! Залишається риторичне запитання: чи є місце таким організаціям у світовій спільноті?», – зазначив Лубінець.

 Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news