logo
26/04
24/04
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
2 ...

Доки одні воюють, інші – наших захисників грабують

15-04-2024 12:467958

Доки одні воюють, інші – наших захисників грабують
Фото: Гліб Мих, волонтер, придбав будинок в м. Сколе

У місті Сколе, що на Львівщині, родину військового та волонтера намагаються позбавити будинку. Ситуація обурлива, але, на жаль, типова.

Брати Михайло та Гліб Мих родом із Херсону. З моменту повномасштабного вторгнення їхня родина за один день втратила все – житло, бізнес, заощадження, які були вкладені у бізнес. Рятуючись від війни, сім’я переїхала на Львівщину. Хлопці перевезли у місто Сколе батьків-пенсіонерів і дружину з дітьми молодшого з братів, а самі вирішили стати до лав ЗСУ й боронити свою країну. До військкомату пішли добровольцями.

Михайло нині служить у ВМС ЗСУ. Гліба до війська не взяли – під час медогляду у нього виявили злоякісну лімфому 4 стадії. Проте хлопець стоїть на обліку в ТЦК і активно волонтерить, допомагаючи армії обладнанням, транспортом, евакуює поранених із передової.

 Михайло Мих, військовослужбовець. Придбав будинок в м. Сколе

У грудні 2022 року хлопці вирішили осісти у Сколе й придбати будинок для родини. Заради власного житла залізли у борги, будинок купили у місцевої мешканки Любові Марушкевич. Його жінка успадкувала від покійного чоловіка. За збігом обставин у Любові Осипівни теж двоє синів і на той момент обоє відмовилися від спадщини на її користь. Єдине, про що жінка попросила під час продажу будинку – не виписувати молодшого сина із помешкання, аби той «не світився» в ТЦК, бо ухилявся від мобілізації. Брати Мих погодилися, але за умови, що чоловік найближчим часом владнає всі питання з військкоматом, стане на облік і самостійно випишеться з будинку. Всі ці моменти юридично оформили у нотаріуса - Дмитро Марушкевич особисто підписав заяву і дав згоду на продаж будинку.

Куплений будинок оформили на главу родини – Миха Олександра Володимировича. Старший брат на той момент вже воював, молодший волонтерив. Почали обживатися в будинку, який до того 5 років простояв пусткою. Зробили ремонт, навели лад на присадибній ділянці. Й лише після цього брати Марушкевич раптом згадали, що їхня мати нібито не мала права продавати батьківський будинок, бо… пообіцяла оформити спадщину на них. Тож через рік після продажу будинку сини Любові Марушкевич, – Дмитро і Олександр вирішили оскаржити в Сколівському районному суді Львівської області продаж будинку Михам.

Кожен з братів Марушкевичів подав окремий позов і обидва вони потрапили до судді Сколівського районного суду Андрія Брони. Як зауважують у АО «Радзієвський та Партнери» суддя мав би об’єднати позови в одне провадження, але не зробив цього. «Замість того він по кожному з позовів завів окрему справу і в кожній з них наклав арешт на будинок, а в справі Дмитра Марушкевича - додатково заборонив його виписувати.

Марушкевич Олександр Олександрович (начальник Ізолятора тимчасового тримання №5 у Пустомитах).

Таким чином штучно було ускладнено оскарження арешту. Це може свідчити про ймовірну упередженість, яка може пояснюватися впливом з боку Марушкевича Олександра Олександровича (начальник Ізолятора тимчасового тримання №5 у Пустомитах). Наразі обидві справи знаходяться на етапі підготовчого провадження», – коментують у адвокатському об’єднанні.

Цю історію на широкий загал виніс Дмитро Корчинський – розповів про неї в одному з ефірів на своєму YouTube-каналі. Ведучий і публіцист зізнався, що історія його вразила до глибини душі. «Тепер два синочка – один ухилянт, а другий очолює зону – вирішили відсудити будинок у суді. Суддя їм підігрує, адже старший син працює начальником ізолятора тимчасового тримання», - прокоментував пан Дмитро і звернувся до мешканців Сколе із закликом не мовчати, проявити свою позицію: «Врешті ми ж маємо захищати тих, хто захищає нас. Ви не воюєте, то захистіть тих, хто воює, їхні родини».

Нині брати Мих намагаються відстояти свої права у суді й повернути своїй родині будинок. Якою «справедливою» буває наша Феміда, ми всі добре знаємо. Проте все ж сподіваємося на неупереджений судовий розгляд. Справедливість має перемогти, щоб ті, хто захищає нас, були захищені у власній державі.

Юрій ЛУЖНИЙ, для Leopolis.news