logo
01/05
25/04
21/04
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
2 ...

Коли США дозволять бомбити Вороніж? | Розмова з політологом Володимиром Фесенком

25-04-2024 19:57401

Коли США дозволять бомбити Вороніж? | Розмова з політологом Володимиром Фесенком
Фото: скріншот з відео

Після тривалих зволікань США таки погодили питання виділення Україні допомоги на загальну суму 61 млрд дол. Фактично це дозволяє стабілізувати ситуацію на фронті, однак для нас головне питання – перемога над російською федерацією. А тут без перенесення бойових дій на їхню територію. Досі США не дозволяли це робити за допомогою їхньої зброї. Тож всі авіаналіти на російські обєкти здійснювались з допомогою українського озброєння, якого для цієї мети є очевидно недостатньо. І ось пропагандисти заметушились, адже серед американського озброєння є ракети ATACMS, які дозволяють діставати прикордонні російські обласні центри, як Белгород, Курськ, Брянськ, Воронеж, Липецьк, Ростов на Дону, так і окуповані Севастополь, Донецьк, Луганськ. Тим часом у Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобовязання щодо ATACMS. Про це розмова з українським політологом Володимиром Фесенком.

Хай бояться, це правильно, треба обєктивно оцінювати ситуацію: ATACMS використовувались для ударів по окупованих територіях, по міжнародно визнаній території рф не тільки американські, але й інші імпортні ракети використовуватись не будуть. Однак неофіційно йдуть такі розмови: якщо ви не будете ескалювати ситуацію, тоді ударів по вашій території не буде. Якщо ж ви будете розширювати свою агресію, тоді через певний час обмеження для використання американських ракет може бути знято. До речі, деякі джерела кажуть, що американські ракети вже використовувались для ударів по окупованих територіях, зокрема по Криму. Я не знаю, так воно чи ні, однак деякі американські джерела про це кажуть.

Тепер значну частину витрат взяли на себе європейські держави. Чи знову лідерство повертається до США?

Це не змагання. Німеччина, Нідерланди, Британія, деякі інші країни надали нам додаткові пакети військової допомоги. У випадку з Німеччиною та Нідерландами – це реагування на конкретну ситуацію в умовах, коли в нас не було американської допомоги наші європейські друзі частково закрили цю дірку, зокрема німці надали додаткову систему «Patriot», Нідерланди додали пакет на мільярд доларів.

У випадку з Британією трохи інша ситуація – на початку січня була підписана угода про співпрацю в оборонній сфері. І за нею на поточний рік передбачено 2,5 млрд фунтів. 0,5 млрд фунтів – в рамках цієї угоди. Це спростовується думка, що всі ці угоди про співпрацю – це просто папірець. Ні, вона працює.

Розмовляв Олександр Сирцов